U trendu

Nebeski spektakl: Jupiter i Saturn su najbliže u poslednjih 800 godina

Jupiter i Saturn kreću u kosmički ples – dve planete će se približiti jedna drugoj do te mere da će na nebu izgledati kao da se dodiruju. Ovaj događaj zaista je poseban delom i zbog njegove retkosti, barem u razmeru ljudske ere – poslednji put se to dogodilo 4. marta daleke 1226. godine.

Astronomski događaj u kojem se nebeska tela poravnavaju zove se konjukcija. S obzirom da konjukcija u ovom slučaju uključuje dva najveća gasovita diva u našem sistemu, ona nosi ime ‘velika konjukcija’. Planete se, naime, jedna drugoj relativno približe svake dve decenije – ali ne toliko kako će biti krajem decembra, prenosi Business Insider.

– Da budem iskren, ova konjukcija je zaista posebna zato jer su planete jako blizu jedan drugoj – komentarisao je Patrick Hartigan, profesor astromonije sa univerzitetu Rice.

Kako posmatrati konjukciju? Na noć zimskog solsticija Jupiter i Saturn biće na vizuelnoj udaljenosti od petine poluprečnika punog Meseca. Naravno, planete će u stvarnosti biti puno udaljenije – preko četiri puta više od udaljenosti Zemlje i Sunca, ali ako ih gledamo sa Zemlje, izgledaće kao jedna vrlo svetla tačka, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)