Neka nova zanimanja

Veliko svetsko tržišno društvo već uveliko mutira na neobične načine, a s njim i njegovi mali podanici. Izmišljaju se nove profesije.

U Rimu uskoro počinje jedan novi „master“ kurs pod nazivom „Kul hanter“, što u slobodnom prevodu znači „tragač za novim tendencijama“. Reč je o obuci pre svega u okviru industrije mode i zabave koja služi za obrazovanje profesionalaca čiji je zadatak da otkrivaju nove modne tendencije.

Upućeni kažu da ovaj specijalistički kurs nije tako jednostavan kao što izgleda i da je cilj da se razvije jedna nova profesionalna figura u svetu mode, advertajzinga i dizajna. Donedavno je bilo dovoljno imati imenik pun brojeva i adresa – oni su bili potrebni da se pozovu gosti i organizuje društveni događaj na kome bi gostima bilo predstavljeno nešto manje ili više interesantno. Danas se to radi drugačije i temeljnije, pa se studenti obučavaju za takozvani trend seting iz oblasti hrane, dizajna i performinga, a planira se obučavanje i u oblasti kontaktiranja i povezivanja s firmama i udruženjima koja se bave kulturom, umetnošću, dizajnom, hranom ili muzikom.

Pošto se radi o sasvim „novoj“ profesiji, vreme će pokazati da li će novi stručnjaci biti zaista novi tržišni mađioničari i akademici ili nova vrsta prodavaca magle.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.