U trendu

Neka verovanja o 29. februaru – danas je dan kada žene prose muškarce

U obitelji Keogh, Peter Anthony rodio se 29. februrara u Irskoj 1940. godine. Njegov sin, Peter Eric, rodio se na prestupni dan 24 godine kasnije, 1964. godine u Velikoj Britaniji. Peterova kćer Bethany Wealth također se rodila 29. februara u Britaniji 1996. Oni su jedina porodica prema Guinessovoj knjizi rekorda koja provereno ima tri generacije rođene 29. februara.

Porodica Henriksen iz Norveške ima najviše članova koji su se rodili na današnji dan. Karin Henriksen rodila je troje dece 29 februara, kćer Heidi 1960, i sinove Olava i Leif-Martina 1964. u 1968.

Prema gregorijanskom kalendaru godina ima 365 dana ali svake četiri godine dodaje se jedan dan, što je čini prestupnom godinom. Tada februar ima 29 dana, kao danas. Prestupna godina nastupa na svaku godinu koja je deljiva s četiri, osim na onu koja je deljiva sa sto. Tako je ova 2020. prestupna, a pre toga je bila 2016., 2012., 2008., 2004. itd.

Godine koje su deljive sa sto mogu biti prestupne ako su deljive i sa 400. Tako su 1600. i 2000. i dalje bile prestupne, ali 1700. i 1900. nisu.

Bebe koje se rode na današnji dan nisu ništa mlađe kada narastu od drugih. Njihov rođendan se pomera na prvi sledeći dan, odnosno 1. mart. Ali, u svakom slučaju su posebne. Reper Ja Rule, papa Pavao III, Usher, glumci Joss Ackland, Dennis Farina i Peter Sanavino rođeni su na današnji dan.

Prema statistikama, oko četiri miliona ljudi je rođeno na današnji dan.

Zanimljiva teorija
Prva prestupna godina uspostavljena je 45 godine pre Hrista za vreme Julija Cezara u julijanskom kalendaru. Prema pravilu rimskog cara Augusta, od 27. godine pre Krista, februar je imao 30 dana, a avgust 29.

Navodno je August želeo u svom mesecu (august) da ima isto dana kao i Julije (jul), ukupno 31 dan. Zato je odlučio februaru da oduzme dva dana, i doda ih avgustu. I tako je onda februaro ostao s 28 dana, a avgust dobio 31.

Prema profesoru astronomije na Hamline Univerziteta, Benu Goldu, Rimljani ionako nisu previše voleli februar.  Zvali su ga mesec ostataka za koji su jedva čekali da prođe.

– Imali su dugi period zime koji nisu preterano voleli i nisu ni hteli da ga stave u mesec – dodao je Gold.

Danas je to ipak drugačije i februar nam je poprilično drag mesec, ponajviše zato što brzo dobijemo drugu platu.

Da nema 29. februara zima bi bila u junu
Danas se ovaj dan dodaje februaru kako bi se uskladila kalendarska sezona sa solarnom. Vreme koje Zemlji treba da obiđe Sunce iznosi 365,25 dana.

– Da nismo dodali jedan dan februaru  svake četiri godine, za 750 godina, najhladnije razdoblje imali bi u junu – ispričao je Daniel Brown iz Škole za nauku  i tehnologiju na Nottingham Trent univerzitetu za Independent.

Danas je dan da žene prose
Prema irskoj legendi, sveta Brigita se nagodila sa sv. Patrikom da žene na prestupni dan mogu zaprositi muškarce, a ne obrnuto. Svake četiri godine. Veruje se da su to uveli kako bi malo izbalansirali tradicionalne uloge muškaraca i žena.

U nekim evropskim zemljama, ako muškarac odbije ženu koja ga je zaprosila na današnji dan mora joj kupiti 12 pari rukavica. To je simboličan prikaz da žena sakrije stid i sramotu što nema verenički prsten. Tokom srednjeg veka postojali su i zakoni o ovoj tradiciji.

Grci smatraju da je loša sreća venčati se na prestupnu godinu, a u Škotskoj nije dobar znak ako se rodiš na današnji dan, prenose mediji u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.