U trendu

Neki vide 20, neki samo 3: Optička iluzija izazvala pometnju na internetu (foto)

Kad je korisnik @jscarto na Tviteru podelio sliku s više nijansi ljubičaste boje i pitao druge koliko boja na njoj vide, sigurno nije pomislio da će pokrenuti lavinu od nekoliko desetina hiljada komentara.

Reč je o takozvanoj ‘Mach Bands iluziji’ nazvanoj po fizičaru koji je primetio da mozak zbunjuje naglašeni kontrast na mestu prelaza boje u drugu nijansu – pa na skali boja neko vidi 20, a drugi samo tri. Osim toga, mrežnjača oka svakom drugačije ‘snimi’ sliku, a na broj boja koji vidimo bitno utiču i spoljni faktori, poput npr. prelamanja svetla na ekranu uređaja koji koristimo.

Broj boja koji vidite najviše zavisi od ekrana uređaja s kojeg gledate sliku; bilo da je reč o smart telefonu, prenosnom ili desktop računaru – objasnio je jedan korisnik Tvitera i dodao da će taj broj najviše zato zavisiti od svetla i ‘režimu’ ekrana, kao i od svetla u prostoriji.

– Ja vidim 11 – rekao je drugi korisnik i dodao da ‘uspeh’ u rješavanju ovog zadatka zavisi i od toga kakav nam je vid, pa će starije osobe verovatno videti manje boja bez obzira na grafiku monitora.

Na njega se nadovezao i jedan 76-godišnjak koji je komentarisao da ‘usprkos godinama vidi 13 boja’, dok neki mnogo mlađi vide tri ili četiri, a muškarci su u svojim komentarima uopšteno navodili manji broj boja nego žene.

– Dokazano je da muškarci slabije vide razlike u nijansama boja – komentarisao je jedan korisnik i dodao da ‘oni češće pate od daltonizma (poremećaja prepoznavanja boja), ali da su zato bolji u uočavanju detalja u pokretnim slikama, što je našim daljim muškim precima bila velika prednost u lovu, prenosi Metro.uk.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.