U trendu

Bez skretanja i krivina: Najduži putni pravac na svetu je ujedno i najdosadniji za vožnju VIDEO

Prvobitno je bio privatni put.

Smatra se da je dobro u vožnji povremeno naići na krivinu, jer je to korisno za razbijanje monotonije i pomaže u očuvanju koncentracije za volanom.

Ponekad vožnja, na primer, auto-putem kroz Vojvodinu zna da bude naporna upravo zbog toga što nema brda i većih skretanja, a trasa je uglavnom pravolinijska.

Do pre nekoliko godina zvanična titula najdužeg pravog puta pripadala je deonici australijskog Eyre auto-puta u dužini od 146 km.

Međutim, ovo zvanje sada nosi auto-put 10 u Saudijskoj Arabiji. Cela ruta je duga 256 km i povezuje Ad Darb, koji se nalazi u blizini Crvenog mora, sa Al Batom, koji se nalazi tik uz Persijski zaliv.

Did you know: #SaudiArabia's Highway 10 is the world's longest straight road. The highway connects Haradh and Al Batha and runs for approximately 256 kilometers.

Posted by KSA Expats on Wednesday, November 3, 2021

U blizini potonjeg grada, koji se nalazi oko 50 km južno od Katara, počinje najduža, potpuno ravna deonica rute, dužine 240 km. Upravo je ovaj fragment upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najduža prava ruta na zemlji.

Zanimljivo je da ovaj auto-put ne samo da nema skretanja, već nema ni uzvišica (uzbrdica i nizbrdica). Stoga, vozači koji prelaze rutu koja se nalazi usred ničega mogu bukvalno zaspati od dosade.

Zbog transporta za petrohemijsku industriju, saobraćaj na trasi obično je pojačan u pojedinim periodima. Osim toga, na auto-putu se često formiraju opasne naslage peska.

Saudijci vole i da postavljaju kamere za merenje brzine, a kazne za prekoračenje mogu biti bolne. Prekoračenje brzine na autoputu za 30 km/h kažnjava se novčanom kaznom do 2.000 saudijskih rijala, odnosno oko 500 evra.

Predstavnici Ginisovog sveta, organizacije koja stoji iza knjige rekorda, izveštavaju da je ta ruta prvobitno bila privatni put kralja Fahda, koji je bio suveren Saudijske Arabije od 1982. do svoje smrti 2005. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.