Nema više švercovanja u BG vozu: Beograđani, čekaju vas rampe

Rampe na ulazu u pojedine železničke stanice u Beogradu počele su da rade, pa će tako putnici ubuduće morati da „se validiraju“ pre nego što uđu u voz, prenose beogradski mediji.

Prekršajne prijave švercerima od juče ne šalje komunalna policija, već ih u vozilu uručuju kontrolori „Bus plusa“. Kontrola od sada direktno šalje podatke komunalcima, a ovi odmah vraćaju prekršajne naloge sa podacima švercera. Oni će se odmah štampati na aparatima i uručivati putniku. Ovim postupkom biće smanjeni troškovi izdavanja prekršajnih naloga, kojih ima između 12.000 i 15.000 mesečno.

Inače, „BG voz“ dnevno koristi oko 40.000 ljudi, među kojima mnogi nisu imali karte, jer su u kompozicijama validatori polomljeni, a kontrole nema, pišu Večernje novosti.

Kako pišu „Novosti“, na stanici kod Pančevačkog mosta kontrolori stoje iza rampe. Uvođenjem pomenutih izmena posao će im biti znatno olakšan. Naime, pre nego što uđe u stanični prostor putnik mora da prisloni kartu na validator nakon čega može da uđe na peron i ukrca se u voz.

“Krajnje je vreme bilo da se uvede ovako nešto u Beogradu, normalno je da svi imamo kartu”, kaže Dejan Radić, penzioner.

“Više neće niko moći da se švercuje, a i sigurno je da će kontrolorima biti lakše. Ovo je ipak voz, oni ne mogu da uđu na baš svakoj stanici i provere da li svi imaju kartu kod sebe”, kaže on.

Ima i onih koji tvrde da je postavljanje rampi i olakšavanje posla kontrolorima pogrešno iz više razloga. Putnici se najviše žale na kvalitet usluge, ali i na cenu karte za koju kažu da je neprimerena uslovima vožnje.

“Ovo je stvarno nečuveno. Ne mogu da verujem da moram da validiram kartu, a nisam ni ušla u voz”, kaže Jovana Stojanović, studentkinja.

“Pogledajte samo na šta nam liče vozovi, zašto da platim da sedim u prljavom vagonu koji je pritom potpuno išaran? Vozim se svakog dana”, kaže ona.

Ubuduće, stajališta Vukov spomenik, Karađorđev park i Pančevački most funkcionisaće kao metro-stanice, pa putnici „BG voza“, hteli ili ne hteli, moraju da imaju validiranu katru kako bi ušli na peron.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.