U trendu

„Nemam vere u njih, ali su mi potrebni“: Kako su svetski velikani govorili o Srbima

O srpskoj hrabrosti, duhovnosti i želji za slobodom govorili su svetski velikani.

Norveški pukovnik Karsten Angel

Došli smo sa malo poštovanja za njih, a vraćamo se puni divljenja. Videli smo narod miran, samopouzdan, rodoljubiv. Našli smo najbolje vojnike na svetu, hrabre, poslušne, trezvene, voljne da žrtvuju život za zemlju i nacionalnu ideju.

Feliks Kanic, putopisac

Kao i danas, tako i po vizantijskim izvorima koji su uvek strogo ocenjivali Slovene, hrabrost je bila istaknuta vrlina Srba. Istorija priča o mnogim srpskim ljudima koji su se snagom, hrabrošću i požrtvovanošću pokazali dostojnim mesta pored heroja svih naroda.

Fridrih Vališ

U Srbiji i Crnoj Gori viđa se vanredno veliki broj lepih žena. Sa čuđenjem ćete naći u bedi i prljavštini jedne brdske kolibe žene klasične lepote. Neuporediv je slobodan, veliki pogled tamnih očiju između dugih trepavica, a ispod oštro izrazitih obrva. Između usana leko izvijenih, svetle se pravilni, blješteći beli zubi. Lice je obavijeno tamnim talasima kose koja se povija.

Džavid – paša, turski zapovednik Bitolja

Srpski vojnik je nepobediv. Ne možemo ništa protiv Srba. Srpski seljak je bez poroka, nežan i velikodušan. Srpski vojnik stalno odnosi pobedu zato šro je finiji, inteligentniji, disciplinovan i visokog morala.

Nemački general, feldmaršal August fon Mekenzi

Vi ne polazite ni na italijanski, ni na ruski, ni na francuski front. Vi polazite u borbu protiv jednog novog neprijatelja, opasnog, žilavog, hrabrog i oštrog. Vi polazite na srpski front i Srbiju, a Srbi su narod koji voli slobodu i koji se bori i žrtvuje do poslednjeg. Pazite da vam ovaj mali neprijatelj ne pomrači slavu i ne kompromituje dosadašnje uspehe.

Isidora Dankan

Nasilje velikih i moćnih često zna da se okrene protiv njih. Najbolji primer da se ne treba iživljavati nad malima jeste primer malog srpskog naroda koji je stavio tačku na jednu carevinu, koja je trajala skoro hiljadu godina- Habzburšku.

Žan – Pol Belmondo

Simpatičan svet ti Srbi. Redak osećaj za gostoprimstvo i poverljiva prisnost koja krasi samo one što znaju da budu izvrsni prijatelji.

Franc List

Važno je da jedan narod kroz sve vekove brojnih iskušenja zadrži svoj urođeni temperament i svoju tradicionalnu simboliku. Srbi su kao malo ko u ovom delu Evrope u tome i uspeli.

Šon Koneri

Srbi imaju mnogo toga zajedničkog sa Škotima. Verni su svojoj tradiciji i duboko je poštuju. Mogli bi i stotinu godina da žive pod nečijom paskom, ali ne bi zaboravili svoj identitet. Poseduju izuzetnu gostoprimljivost i vole sve koji ih posećuju. S druge strane, isto su tako tvrdoglavi i teško menjaju mišljenje, a prema ženama ne pokazuju preteranu nežnost.

Marija Terezija

Gospodo, ne zavaravajte se! Srbi ne ljube one koji ih drže pod jarmom. Nemam poverenja u Srbe i njihove vođe, čak i kad mi ovde, u Beču, ljube skute. Nemam vere u njih, ali su mi potrebni.

Johan Volfgang Gete

Srpska epska književnost je biser u evropskoj riznici, koju će nemački pesnici tek otkrivati u narednim stolećima. Divim se tim čvrsto izvajanim likovima i karakterima protkanim onim dubokim, doslednim osobinama, koje zaslužuju poštovanje zbog vernosti sebi i neodstupanja od svoje vere u ideje i zaveštenja svojih predaka.

Arčibald Rajs

Nemojte dozvoliti da vaša lepa duša propadne u đubretu. Ja verujem u budućnost vašeg naroda. Duh Kosova, Karađorđa, Kumanova i Kajmakčalana ponovo će se probuditi. Mora se, međutim, brzo probuditi. Sudbina vam je u vlastitim rukama: blistava budućnost ili ponovo ropstvo!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar