U trendu

Neobičan razlog zbog kog februar ima samo 28 dana

Februar je najkraći mesec u godini, ali za mnoge i najgori. Međutim, da li ste se ikada zapitali zbog čega ima samo 28 dana?

Brojanje dana i meseci datira još iz rimskog doba. Njihov kalendar je imao 10 meseci, počinjao je u martu,a završavao se u decembru. Zbog toga januar i februar neko vreme nisu ni postojali, iz razloga što su Rimljanima bile važne setva i žetva, a zima ih uopšte nije zanimala.

Ali oko 750. godine pre nove ere, tokom vladavine drugog rimskog kralja, Rimljani su odlučili da dodaju još dva meseca, kako bi zaokružili kalendar i uskladili da sa 12 lunarnih ciklusa. Ova dva nova meseca, januar i februar, imala su svaki po 28 dana, sve dok kralj nije odlučio da januaru doda još jedan dan kako bi godina imala 355 dana ukupno. U to vreme parni brojevi smatrali su se nerećnim, tako da godina od 354 dana nije dolazila u obzir.

Novi kalendar i dalje je imao mana i praćenje lunarnih ciklusa je funckionisalo prvih par godina, ali bi se onda godinja doba pomerila izvan svojih uobičanih meseci. Kako bi to ispravili, Rimljani su dodali prestupni mesec pod nazivom Mercedonius, a najviši crkveni poglavari su odlučivali kada će on nastupiti. Kako niko drugi nije znao niti mogao da prati kalendar, nastao je pravi haos.

Kada je Julije Cezar preuzeo vlast, ponovo je definisao ceo kalendar i poravnao dužinu trajanja godine prema suncu, tako da je ona od tada imala 365 dana. Iz nekog razloga, februar je ostao mesec sa 28 dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar