Neronova palata

Ispod brega Kole Opios u Rimu arheolozi su pronašli jednu istinsku senzaciju, koja to u stvari i nije, budući da se odavno naslućivala, a to je palata cara Nerona. Gotovo dve hiljade godina posle vladavine omraženog cara, arheolozi su pronašli deo drevnog mozaika nagih muškaraca koji beru vino i prave grožđe svirajući u flautu, što je mozaik tipičan za bogataške palate toga vremena.

Navedeni mozaik krasi ogroman luk zakopan unutar brega Kole Opios, tamo gde se nekada nalazila Neronova palata. Pronađene su i pećine i izlazi koji vode do ko zna još kakvih otkrića. Kako je došlo do toga da Neronova palata utone u zemlju? Lako, imajući u vidu njegovu nepopularnost: njegovi naslednici rešili su da s lica zemlje, posle Neronovog kraja, unište sve tragove njegove vlasti.

Ruševinama i zemljom prekrivena je Domus aurea – Zlatna kuća, koju je napravio kao svoju vilu car Neron, danas svima poznat po paljenju Rima, čak i onima koji su preskakali časove istorije. Umesto veštačkog jezera u blizini napravljen je Koloseum, koji je jedna od glavnih atrakcija Rima danas, a na palatu se bilo potpuno zaboravilo, i to sve do februara ove godine.

Mozaici su iskopani na dubini od 12 metara ispod Trajanovih kupatila, ogromne građevine nastale na ruševinama Domusa, a treba raskopati celu oblast da bi se pronašlo basnoslovno blago koje leži ispod. Inače, neki delovi palate bili su otkriveni još u petnaestom veku, ali su sve pronađene skulpture tada pokradene i razvučene ko zna gde.

Radovi na novim iskopavanjima su obimni i složeni. Biće za njih potrebno puno vremena i oko 500 miliona evra, koje Rim još nije sakupio. Ipak, jednom kada bude iskopana, biće to nova atrakcija ionako superatraktivnog Rima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.