U trendu

Neskriveno – kolekcija Viktorije Dženkins namenjena osobama sa invaliditetom

LONDON – Modna dizajnerka Viktorija Dženkins predstavila je modernu i praktičnu odeću napravljenu za osobe sa invaliditetom na nedelji mode u Londonu pod nazivom „Neskriveno: Nova era u modi“, u okviru kolekcije koja je namenjena da popuni prazninu na modnom tržištu.

„Neskriveno je adaptivna modna marka… prvenstveno ima za cilj inkluziju osoba sa invaliditetom u modu“, rekla je Dženkins za Rojters.

Dženkins, koji ima smanjenu pokretljivost, otkrila je prazninu na tržištu odeće još 2016. godine tokom boravka u bolnici.

Iznenađena što samo nekoliko brendova, uključujući Tomi Hilfiger, nudi modu za sve, odlučila je da iskoristi svoje prethodno iskustvo kao tehnologa odeće da napravi sopstveni brend.

„Meni lično pomaže… ali takođe vidim kako utiče na ljude oko mene koji mogu da se oblače onako kako im je potrebno“, kazala je ona.

Dženkins je demonstrirala kraljevsko plavu košulju sa drikerima koji se lako otvaraju i zatvaraju, za ljude koji su imali moždani udar pa ne mogu da se
bore sa dugmadima.

„Ona, takođe, ima otvore niz ruku“, rekla je ona i dodala da ljujdi koji se leče ne moraju da skidaju odeću.

„Reč je o dostojanstvu“, istakla je Dženkins.

Njena kolekcija uključuje i košulje sa dužim delom na leđima za osobe u invalidskim kolicima kao i odela šivena po meri.

Ona se nada da će njena odeća u budućnosti postati još dostupnija.

„Raznolikost bez invaliditeta nije raznolikost… to je poslednji tabu. Ljudi se i dalje plaše reči I. Znate, invalid nije loša reč“, rekla je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar