U trendu

Neverovatan prizor prvi put snimljen kamerom: 700 mladih pingvina skače sa litice

Skoro  700 beba carskih pingvina snimljeno je kako po prvi put rone u hladne antarktičke vode skačući sa 15 metara visoke ledene litice.

Prema rečima stručnjaka, njihov zapanjujući skok se smatra ključnim „obredom prelaska“ u odraslo doba za mlade pingvine. To je ujedno i njihovo prvo plivanje. Ovo je prvi put da je ovaj događaj snimljen kamerom, a snimak će biti deo dokumentarnog serijala pod nazivom Tajne pingvina.

Iako mladunci carskih pingvina obično prvi put skaču sa samo nekoliko metara u okean ili klize u more sa snega, na neverovatnom snimku koji je snimio istraživač National Geographica Berti Gregori, oko 700 mladih skače sa ogromne ledene litice.

Pratio ih je dva meseca

„To se zove perjanje, kada prvi put otplivaju“, rekao je Gregori za Dobro jutro Ameriko. Gregori je kampovao na Antarktičkom poluostrvu gde je oko dva meseca pratio jato beba pingvina pre nego što je video ovaj neverovatan trenutak kroz objektiv svoje kamere.

„Obično skaču sa morskog leda koji je visok jedan ili dva metra, ali sam primetio da se ova grupa kreće ka drugom mestu. Pa sam dronom kameru odneo gore da vidim šta se dešava i shvatio da se okupljaju na ivici ogromne ledene litice od 15 metara“, dodao je on.

Dron je snimio scenu pingvina koji stoje na ivici litice i gledaju u okean. Konačno, jedan neustrašivi pingvin je preuzeo kontrolu i hrabro skočio u vodu. „Jedan po jedan počeli su da skaču sa ove ledene litice da bi prvi put plivali u Južnom okeanu“, rekao je Berti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.