U trendu

Neverovatan snimak: Jegulja se u vazuhu spasila iz stomaka ptice (foto)

Sem Dejvis, inženjer iz Merilenda u SAD, zabeležio je neobičan trenutak kako je čaplja progutala jegulju, a ona je uzvratila udarac u vazduhu tako što je progrizla sebi put iz tela ptice.

2020 has been like this…A heron likely regretted eating a snake eel after the eel burst out of its stomach in midair.(Image: © Sam Davis) via livescience.com on 11.10.2020.

Posted by John Pattison on Tuesday, November 10, 2020

Na slikama koje je zabeležio Dejvis, vidi se kako jegulja visi iz tela čaplje u vazduhu, koja nastavlja let.

Dejvis, koji je zabeležio snimke na obali reke Delaver, navodi da je ova scena privukla pažnju i još nekoliko životinja, koje su vrebale kako bi pojele jegulju ili čaplju, ako ne prežive borbu. Borbu su, nadajući se obroku, pratili mladi orlovi, ali i lisica, kaže Dejvis.

„Kada sam video ovu neobičnu scenu, učinilo mi se da je zmija ujela čaplju i da je ostala tako da visi kad je ptica poletela. Stavio sam teleobjektiv i snimio fotografije čaplje u letu, ali i kako sleće zajedno sa jeguljom na vodu“, kaže Dejvis, koji ne zna šta se dogodilo dalje sa životinjama, ali misli kako postoji mogućnost da su preživele.

O čemu se zaista radi, video je tek kada je uveličao fotografije.

Džon Pogonski, ihtiolog iz Australijske nacionalne zbirke riba, kaže da se radi o zaista retkom prizoru, prenosi „Lajvsajens“.

Pogonski je, zajedno sa kolegama, ranije objavio istraživanje kako jegulje mogu da progrizu sebi put do slobode kada ih progutaju ribe. Kako su utvrdili, jegulje koriste to što imaju tvrdu glavu i rep, i njima probuše digestivni trakt predatora, ali uglavnom završe unutar telesnih šupljina i ne uspeju da izađu, već se mumifikuju. Međutim, otkriveni su i primeri kada su jegulje uspele da se oslobode.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.