U trendu

Neverovatna prilika: Usred Mediterana prodaju kuće za 1 EVRO (video)

Većina kuća koje se prodaju nalaze se unutar lavirinta uskih i kamenih uličica, okruženih stablima pomorandži i mandarina

U ovim zimskim danima, mnogi će razmišljati o moru i godišnjem odmoru. Možda bi s planiranjem ljetovanja ove godine mogli da počnete nešto ranije, s obzirom kako s juga Italije, sa Sicilije, stiže ponuda koju ne bi trebali (a mislimo i da ne možete) da odbijete, prenose mediji u regionu.

Sambuca di Sicilia je grad  na nadmorskoj visini od 312 metara s pogledom na obližnje plaže i mediteranska ostrva. U njemu možete za nešto manje od cene jedne kafe kupiti stan ili kuću koji su se nedavno našli na tržištu po ceni od jednog evra.

To je pokušaj oživljavanja ove ruralne zajednice koja deli sudbinu mnogih naselja u Italiji u kojima je zabeležen veliki pad broja stanovnika

Iako to nije prvi grad s takvom ponudim, Sambuka želi osigurati i potaći zainteresovane da svoju kupovinu, manje ili više, u celosti odrade odmah, piše CNN.

„Za razliku od sličnih gradova koji su se na ovaj potez odlučili iz nekih propagandističkih pobuda, sve kuće koje se prodaju u vlasništvu su grada. Ako kuću želite možete je tako dobiti odmah“, rekao je zamenik gradonačelnika Giuseppe Cacioppo.

Oni koji se ona ovu kupovinu odluče moraju se obavezati da će u sledeće tri godine obnoviti kuće veličine od 40 do 150 metara kvadratnih, po ceni koja se kreće od 15.000 eura. Trebat će ostaviti i 5000 eura depozita koji će im biti vraćen nakon što se završi obnova.

„Naš je grad veličanstven, a ovaj deo zemlje plodan i pravi raj. U prirodi smo i okruženi istorijom, predivnim plažama, šumama i planinama. To je mirno i tiho mesto, idealno za opuštanje i detoksikaciju“, naglašava.

Na ovaj su se korak odlučili iz potrebe da zašite svoje nasleđe. Sambuca di Sicilia nalazi se u talijanskoj provinciji Agrigento, a osnovali su ga stari Grci, a kasnije su ga osvojili Saraceni i pretvorili u uspešan trgovački centar.

Nazvan je po Emir Al Zabutu, a danas je to pravi muzej na otvorenom s nizom zanimljivih i različitih arhitektonskih građevina.

„Stranci su pohrlili u grad i ostaju zapanjeni ovom lepotom. Prodato je oko 10 kuća dosad, a desetak drugih je još na tržištu i preko im je potrebna obnova. Kontaktirali su nas, između ostalih, zainteresirani iz Švajcarske, Francuske i Španije“, naglašava.

Nadaju se kako će novi stanovnici gradu udahnuti i novi život, potaknuti lokalnu ekonomiju i pomoći u očuvanju arhitektonskih dragulja, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.