Neverovatne kombinacije ukusa

Tajlandska kuhinja je poznata u celom svetu. Bila ona veoma ljuta ili blaga, ono što ističe svako jelo je harmonija ukusa. „Thai kuhinja“ je zapravo mešavina starog istočnog i zapadnog uticaja, ukombinovana u nešto svojstveno samo Tajlandu. Ukusi i načini spremanja zavise pre svega od onog ko kuva, za koga kuva, za kakvu priliku, kao i od toga gde je kuvano, to jest u kakvim posudama.

Iz Kine je preuzet način spremanja hrane na ulju – prženje ili pohovanje. Pored Kineza, kulinarski uticaj dolazio je i od Portugalaca, Holanđana, Francuza i Japanaca. Zanimljivo je istaći da su ljute papričice doneli portugalski misionari krajem 17. veka, naviknuti na taj ukus posle misionarskog rada u Južnoj Americi. Tajlandski kuvari se zaista ne mogu požaliti na kulinarski arsenal kojim raspolažu. Ukusi se kreću od blago slatkastih i kiselkastih do jezivo kiselih ili papreno ljutih, a boje jela od najzelenije do najljuće crvene.

Zahvaljujući klimi, koja nije ni prevlažna ni presuva, Tajland obiluje brojnim voćem i povrćem, najboljim vrstama pirinča, kao i brojnim rakovima i ribama. Tajlanđani su prihvatili indijske mirođije, kineske načine pripreme hrane i indonežanske ukuse, poput kokosovog oraha, kikirikija i indijskog oraha.

Prava mera tajlandske kuhinje nalazi se ne u broju sastojaka koji se upotrebljavaju već u umetnosti dodavanja različitih sastojaka i začina. Tajlanđani seku glavne sastojke u tanke kriške, a ne u komade. Upotrebljavaju kokosovo mleko umesto mlečnih proizvoda. Od začina koriste limunsku travu, đumbir, pirinčano sirće, ukiseljeni beli luk, korijander, kim i beli biber. Obavezan je jasmin pirinač dugog zrna, takozvani mirisni pirinač, i glutinozni pirinač kraćeg zrna, kao i rezanci od pirinča. Mnogo je jela sa morskim plodovima. Popularni su i stakleni rezanci od pirinča, koji se kuvaju ili prže u dubokom ulju.

Tipičan tajlandski obrok trebalo bi da se sastoji od supe, kari jela sa različitim dodacima i sosovima sa pratećom ribom, mesom i povrćem. Začinjena salata služi se kao zamena za jelo od karija. Supa takođe može biti ljuta, ali će u tom slučaju kari biti zamenjen nekim začinom koji nije ljut. Sve to zarad harmonije ukusa i oblika, kako u svakom jelu ponaosob, tako i u kompletnom obroku.

Voće je jako zastupljeno u ishrani u Tajlandu. Naime, Tajlanđani vole da jedu voće koje nije zrelo i vole da ga jedu sa solju. Takođe su prvi na svetu po izvozu ananasa. Mango i papaja mogu se jesti slani ili sa papričicama. Banane i kokosovi orasi su nezaobilazni. Najpoznatije tropsko voće u Tajlandu je – durijan. Zapadnjaci ga ne vole zbog jakog mirisa, ali Tajlanđani za njega kažu da smrdi kao pakao, ali je zato ukusan kao raj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.