U trendu

Ni kremacija ni sahrana – stiže nešto treće

Oni koji planiraju ‘ispraćaj’ svojih preminulih bližnjih uglavnom se dvoume između sledećih opcija: sahrana ili kremacija? Ipak, magazin Wired objašnjava da u bliskoj budućnosti možda nećemo birati ni jedno ni drugo.

Preminuli će ubuduće najverovatnije moći da se odluče za proces razlaganja, odnosno alkalnu hidrolizu.

Poseta „Rezomatoru“ na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu otkriva da je reč o uređaju u kojem se natrijum-hidroksid meša sa vodom pri temperaturi od 300 stepeni Celzijusovih.

U periodu od četiri sata, jaka alkalna baza uzrokuje razlaganje svega osim skeleta: šećera, soli, peptida i aminokiselina.

Jedini protivnik ove metode jesu pogrebna preduzeća, koja strahuju da bi mogla da ostanu bez posla, prenosi Njuzer.

“Na prodaji grobnih mesta, kovčega, venaca i druge prateće opreme, kao i pružanju usluge prevoza kovčega do groblja, brojne kompanije godišnje ostvare milijarde dolara profita. Zato je sasvim razumljivo zašto ne žele da se takmiče s nečim što košta 45 dolara”, kaže Din Fišer sa Kalifornijskog univerziteta.

Ova vrsta tretiranja pokojnika trenutno je legalna u 14 američkih država, iako zakonom još nije precizno definisano da li je ipak reč o vrsti kremacije ili potpuno novom procesu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.