U trendu

Nije igračka

Pas već hiljadama godina živi uz čoveka. Svi se slažu u tome da je pas ogledalo svog vlasnika. On će biti onakav kakvim ga kroz ishranu, obuku, negu, brigu o zdravlju i higijeni stvori njegov vlasnik.

Prve nedoumice počinju već prilikom nabavke šteneta. Pored preventivnih mera za suzbijanje bolesti, treba voditi računa i o higijeni psa. Najčešće greške prave se kada je reč o kupanju. Štenad ne treba prati, jer su jako osetljiva na vlagu. Ona se zato četkaju, a pojedini delovi peru se blagim sredstvom za dezinfekciju. Međutim, ako su jako zaprljana, pa ni četkanje ne može da pomogne, treba ih jednostavno istrljati vlažnom rukavicom ili frotirom, a zatim ih pustiti da se prosuše na suvom.

Tek posle devet meseci, kada pas promeni dlaku, može se kupati. Ipak, ni tada nije preporučljivo upotrebljavati jaka sredstva, već isključivo blaga. Upotreba jakih sredstava i šampona naročito je opasna za dugodlake pse, jer se to sredstvo zadržava u dlaci i na koži, a zatim izjeda kožu i dlaka se sporo suši. Kada ovako, na pravi način, okupate svog psa, treba ga dobro obrisati frotirom i ostaviti na toplom najmanje dva sata da se dobro osuši.

Posebnu pažnju treba posvetiti higijeni usne duplje i vilice psa. Pored pranja i kupanja, psa valja i redovno češljati i četkati. Pri tome, češalj ne sme da oštećuje kožu, a četka treba da je tvrda. Sredstva i način nege zavise od dužine i vrste dlake. Nega se uglavnom sastoji od četkanja, i to najmanje dva puta nedeljno. U vreme linjanja, međutim, psa treba četkati svakog dana. Češljanjem se otklanja dlaka koja ispada. Češlja se prvo uz dlaku, a onda niz nju. Ako se pri tome naiđe na neke čvorove koji se ne mogu razmrsiti, oni se jednostavno iseku makazama.

Psi koji žive u stanu ne mogu dovoljno da troše nokte, pa je s vremena na vreme neophodno odrezati ih i isturpijati.

Znači, ako se pas pravilno hrani, redovno vakciniše protiv bolesti i ako se vodi računa o njegovoj higijeni, ne bi trebalo da bude problema sa njegovim zdravljem. Ukoliko zaista želite da imate psa za kućnog ljubimca, onda znajte da briga o njemu nije jednostavna, kao i da je i on živo biće i da zahteva određeni kvalitet života.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.