U trendu

Nije knjiga, već muškarac

Može li se na osnovu korica jedne knjige doneti sud o njenom sadržaju?
Ako verujete raznoraznim istraživanjima koja, u nedostatku pravih, svakodnevnih problema, sprovode naučnici koji žive u bogatim i srećnim zemljama, onda će vas zanimati i šta ta istraživanja kažu o tome kakve muškarce žene zaista vole.
Ukoliko ste pri tom sebe svrstali u grupu mačo mučkaraca, neće vam se dopasti ono što sledi. A sledi rezultat: ako se zaljubite, bićete suočeni sa snažnim stereotipima. Naime, žene doživljavaju mačo muškarce kao promiskuitetne, a za ozbiljnu vezu prikladniji su im nežni, lepuškasti muškarci.
Psiholozi na Fakultetu Daram (Durham) Univerziteta Sent Endruz (St. Andrews) ustanovili su da se na muškarce sa ženstvenim crtama lica gleda kao na vernije i lojalnije partnere. Istraživači su zamolili 400 britanskih žena da procene digitalno izmenjena muška lica – koja od njih izgledaju muževnije, a koja ženstvenije. Od učesnica istraživanja zatražili su i da samo na osnovu viđene slike predvide crte ličnosti, uključujući seksualno ponašanje i roditeljske sposobnosti. Mačo muškarce s četvrtastom vilicom, većim nosem i manjim očima žene su proglasile znatno dominantnijima, manje vernim i lošijim roditeljima. Karakter im je, zaključile su učesnice istraživanja, hladniji od onoga koji krasi lepuškaste muškarce koji imaju nežnije crte lica, pune usne, veće oči i tanje, zaobljenije obrve.
Istraživanje je pokazalo visok nivo slaganja kod žena, koje su muškarce procenjivale po sličnom principu po kome i knjigu ocenjuju na osnovu korica. Taj prvi utisak mogao bi uticati na odluku hoće li se žena upustiti u vezu s nekim, zavisno od toga traži li ona samo usputnu avanturu ili ozbiljnu vezu.
Pored toga, pokazalo se i da su lica koja deluju zdravije, na primer, ona s boljim tenom, doživljena kao poželjnija, a pripisane su im i bolje osobine ličnosti. Zanimljivo je da su zrelija muška lica dobila bolje kritike od mlađih.
„Naše istraživanje pobija tvrdnje da se mačizam poistovećuje s kondicijom i zdravljem. Baš suprotno, žene biraju zdrave muškarce na osnovu drugih karakteristika i na njih gledaju kao na izvor stabilnosti“, zaključio je profesor Dejvid Peret s Univerziteta Sent Endruz.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar