U trendu

Nije sve moda

Sećate li se Tvigi? Manekenskog anđela, žgoljavog devojčurka krupnih, tužnih očiju, koja je svojim izgledom šezdesetih godina naprečac osvojila Veliku Britaniju i čiji se izgladneli imidž poput vatre proširio svim modnim pistama sveta?

Nešto slično dogodilo se pre par meseci u Londonu, a koliki će odjek i vek trajanja imati ostaje da se vidi.

Tek, iznenadna pojava Kejt Mos, čuvene manekenke privremeno povučene iz javnog života zbog povezanosti s drogom, na ulicama britanske prestonice privukla je opštu pažnju prvenstveno zbog njenog izgleda. Glamurozna lepotica isplivala je na svetlost dana mršavija nego ikada, raspuštene kose nemarno zabačene unazad, obučena u naglašeno uske džins pantalone i u kratkoj i malenoj jakni od veštačkog krzna sive boje.

Za njom su odmah u istom stilu svoja „zmijska tela“ prošetale i neke njene koleginice, poput Liberti Ros i Laure Bejli, uz očitu devizu: što uže – to bolje, što manje – to lepše.

Nekad popularne „frulice“, kako su se kod nas zvale izuzetno uske pantalone, izgleda, na mala vrata opet ulaze u modu. Kako drugačije objasniti da su se one gotovo naprečac ponovo pojavile na top rafovima u prodavnicama, robnim kućama i buticima? Potvrdu za tako nešto dala je pre nekog vremena i Šarlota Edvards u svojoj kolumni u „Sandej tajmsu“ tvrdeći da su mnoge radnje širom Londona, ali i Njujorka, gde se prodaje samo visoka moda, naprosto preplavljene porudžbinama u stilu „sivo, usko i malo a la Kejt Mos“.

Liste čekanja za iste komplete su sve duže, a izveštaji koji stižu iz londonskog Bond strita ili čuvenih butika „Meče“ obaveštavaju da su na ceni mali brojevi odevnih predmeta. Drugim rečima, hit su veličine šest, pa čak i četiri, što se do juče računalo za dečje brojeve. Poznato je da prosečne Engleskinje nose odeću veličine između 12 i 16 u poslednjih 50 godina.

Kažu da je i Klaudija Šifer stesala svoje telo i da je uspela da se izvuče iz broja osam i pređe na broj manje, to jest – šest. Mora da je držala stravičnu dijetu, poručuju stručnjaci i objašnjavaju da će mnoge žene teško propratiti zbog želje da imaju tanke noge kao sve te modne lepotice.

Dijete nisu dobre za zdravlje, a utiču na plodnost i izgled kože, poručuju oni, nastojeći da i tim upozorenjem koliko-toliko odvrate nežniji pol od toga da gladovanjem slede ovaj najnoviji modni hir. Nekada manekenke preteruju i ne treba ih u svemu slediti. U ovome – sigurno ne!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.