U trendu

Nije sve za žene

Poznato je da su žene već osvojile gotovo sve muške profesije. Ipak, ostale su i neke u kojima ženama nije mesto, ili su čak nepoželjne. Nikada nijedna žena do sada nije viđena u tradicionalnim uniformama stražara koji čuvaju Vatikan. Ima li izgleda da ih uskoro vidimo i tamo?

Bezmalo pet stotina godina ove „trupe“ potvrđuju da su sastavljene isključivo od muških pripadnika. Kako je nedavno izjavio njihov komandant, i to prilikom ovogodišnje svečane ceremonije povodom prijema nova 33 regruta, takve će ostati i ubuduće. On smatra da bi bilo teško imati mešovitu stražu u tako specifičnom ambijentu. Razlozi za odrečan odgovor ipak su višestruki. Jedan od njih je finansijske prirode: bilo bi preskupo reorganizovati kasarne, a komandant garde smatra da bi prisustvo žena pri tom donelo mnogo problema. Sledeći razlog je uobičajeno primanje regruta do 25 godina starosti, a poznato je da se u tom životnom dobu muškarca najčešće javlja ljubomora, koja može da naškodi disciplini.

Prošle godine je ipak učinjen jedan presedan prilikom prijema u vatikansku gardu, kada je primljen regrut tamnije boje kože. U pitanju je bio Indijac, inače državljanin Švajcarske. S obzirom na samu strukturu i politiku gadre i samog Vatikana, verovatno će duže vreme ovo ostati jedina promena u pomenutim trupama. Regruti se inače uzimaju iz švajcarskih kantona, zatim se obrazuju i treniraju u specijalnim školama. Oni, naravno, moraju pri tom biti odličnog zdravlja i fizičke spremnosti, imati besprekornu reputaciju i biti približno iste visine, koja iznosi 174 cm. Jasno je, dakle, da za žene vatikanska straža predstavlja poslednji neosvojiv bedem i da će pripadnice lepšeg pola još dugo odolevati njenim osvajačkim naporima. Koliko dugo – videćemo i sami.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.