U trendu

Nije svejedno ako u kuću uđete levom ili desnom NOGOM, samo jedna donosi sreću

Svi smo čuli za narodno verovanje koje kaže da ako ste ustali na levu nogu, ceo dan će vas pratiti baksuz i ništa vam neće ići od ruke. Ovo verovanje potiče oš od starih Rimljana, koji su verovali i da je veoma važno kojom nogom ćete ući u kuću.

Zapravo, smatrali su da nije isto ako u kuću uđete desnom ili levom nogom. Naime, u narodnim verovanjima često se odvajaju leva i desna strana, tako da ona desna predstavlja jaču, dobru, napredniju stranu, dok leva podrazumeva slabiju, nazadniju stranu, koju prati nesreća.

Tako u narodu postoji izreka koja kaže da desni putevi vode prema Bogu, dok su levi đavolji putevi razvrata, a uz to se vezuje i narodno verovanje da će oni koji su ustali na levu nogu pratiti neraspoloženje i manje sreće tog dana.

Tako se verovalo da leva noga donosi nesreću, te da će se dogoditi nešto loše ako ovom nogom pređete kućni prag, pa su Rimljani na to obraćali pažnju. Dalje se ovo verovanje prenosilo sve do danas, pa mnogi veruju da je veoma bitno na koju nogu su ustali.

Naravno, ovo su samo verovanja i nisu potkovana činjenicama, te više služe za zabavu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.