U trendu

Nikad više nećete da stavljate led u piće kad ovo pročitate, stručnjaci su kategorični

Stavljanje leda u piće je navika koja je poprilično loša za vaše zdravlje, a nije problem samo u tome što može da ošteti vaše grlo.

Nekoliko studija se bavilo ovim pitanjem, a krajnji rezultati su bili poprilično jezivi: u većini restorana brze hrane i modernih kafića, voda koja se koristila za pravljenje leda bila je puna bakterija. Da stvar bude još gora, ista količina bakterija je bila pronađena i u toaletima restorana i drugih ugostiteljskih objekata koji su bili predmet istraživanja.

Bakterije mogu da se nađu i u samoj vodi, ali ne treba ispustiti iz vida ni to da ljudi koji rade u ugostiteljskim objektima i koji rukuju kockicama leda svakodnevno dolaze u kontakt s novcem, drugim ljudima i različitim površinama.

Količina bakterija u pićima s ledom bila je viša od onoga što se smatra normalnim. To može da predstavlja problem za određene grupe, kao što su deca, starije osobe i pojedinci sa oslabljenim imunitetom.

Da bi se led zagadio, dovoljna je čak i mala količina kontaminirane vode. Najčešće su u pitanju mikroorganizmi koji ne mogu da izazovu veće zdravstvene probleme, ali u nekim uzorcima pronađene su E. coli, helikobakterija i listerija.

Stručnjaci savjetuju da posebno budete oprezni na putovanjima.

U mašinama za pravljenje leda, odnosno ledomatima često dolazi i do razvoja buđi. Ovaj problem nastaje kada se zamrzivač ili mašina za led često otvara i zatvara, a vlažna mesta podstiču razmnožavanje gljivica i buđi.

Što se tiče leda koji sami pravite kod kuće u kalupima i kesama, verovatno mislite da je stvar nešto drugačija, ali nije. Pre svega, mnogi nemaju naviku da peru kalupe za led, u kojima takođe može da se razvije buđ. S druge strane, neko čak i ne opere ruke pre nego što istrese led u čašu, pa samim tim i bakterije s njegovih ruku dospeju u piće, prenosi avaz.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар