Nišlije uživale uz Džos Stoun (FOTO)

Internacionalni džez festival „Nišvil“, na kojem je u četiri dana nastupilo 660 muzičara iz celog sveta, završen je u nedelju uveče u niškoj Tvrdjavi, a zvezda poslednje festivalske večeri bila je jedna od najboljih soul pevačica danas Džos Stoun.

Na završnici festivala sinoć su osim američke pevačice, koju mnogi nazivaju „belom Aretom Frenklin“, u glavnom programu nastupili i „Milan Petrović Quartet“, japanski bend „Yuichiro Tokuda’s ralyzzdig“, „Remi Panossian trio“ iz Francuske i „Rubikons Bend“ Marka Markovića.

Na festivalu su pored domaćih bendova nastupili i sastavi iz Rusije, Kine, Japana, Poljske, Argentine, Bugarske, Francuske, SAD i mnogih drugih zemalja.

Posetioci festivala mogli su da čuju, izmedju ostalih Ala di Meolu, čuvenog člana super grupe „Guitar trio“, poznatog britanskog saksofonistu Knuch Soweto, sastav „Bill Evans“, Biljanu Krstić sa svojim bendom „Bistrik“.

Prvi put u Srbiji nastupio je i jedan orkestar iz Kine, bio je to „Golden Buda Džez Bend“.

Direktor festivala „Nišvil“ Ivan Blagojević izjavio je po zatvaranju festivala da je „izuzetno zadovoljan kako je manifestacija protekla“.

„Bilo je mnogo mladih ljudi na festivalu, a sinoć je oboren rekord po broju posetilaca. Za sve vreme trajanja festivala nije bilo ni jednog incidenta u Tvrdjavi“, rekao je Blagojević.

On je istakao da je „Nišvil“ uspeo da održi teško breme koje mu je britanski časopis „Gardijan“ doneo, proglasivši ga jednim od 10 najboljih džez festivala u Evropi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.