Niste znali da na Ivanjdan možete predvideti ljubavnu sudbinu? Evo i kako

Magijski ritual na Ivanjdan otkriva kada će se pojaviti prava ljubav! Evo šta treba da uradite…

Pravoslavni vernici u Srbiji 7. jula proslavljaju Ivanjdan, praznik posvećen rođenju Svetog Joana Krstitelja, piše Lovesensa.

Prema narodnom verovanju, Ivanjdan ima poseban magijski karakter, pa su nekada žene brale cveće na livadama, palile vatre oko kojih su plesale i vršile razne rituale kako bi na ovaj praznik privukle sreću, ljubav i isceljenje.

U Istočnoj Srbiji običaj je da se na Ivanjdan umiju rosom kako bi bili zdravi tokom cele godine, dok se u vinogradskim krajevima na Ivanjdan i sedam dana posle praznika ništa ne radi u vinogradu. Veruje se da vinograd u ovim danima čuva Sveti Jovan.

Kako nam anđeli čuvari pomažu dok spavamo: evo šta treba da uradite pre nego što zaspiteNjihova moć i blagodat su neizmerni, a evo kako nas štite i šta nam daruju anđeli čuvari tokom sna!Prema starom običaju, devojke u noći pred Ivanjdan odlaze da beru cveće, pevaju, plešu i pletu venac od cveća. Venac od ivanjskog cveća stavlja se na vrata kuće i tu se čuva cele godine. Devojke kroz taj venac treba da gledaju Sunce kako bi bile lepe i zdrave.

Takođe, na Ivanjdan se bere razno lekovito bilje koje se čuva u domu u slučaju oboljenja.

Još jedan zanimljiv stari običaj jeste da devojke na praznik treba u saksiju da posade pšenicu. Ukoliko na Petrovdan, 12. jula pšenica nikne, veruje se da će devojka tokom jeseni upoznati pravu ljubav.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.