Nišvil startuje u čevrtak, koncerti u predprogramu večeras

Internacionalni džez festival „Nišvil“ zvanično će biti otvoren u četvrtak, 11. avgusta, ali će se zvuci trube već večeras čuti u amfiteatru na keju kraj Nišave, u okviru uvodnog programa ove džez manifestacije.

Program na keju počinje u 20 časova, a posetiocima će se predstaviti džez orkestri „Kafe Ball“ i „Balkan lovers bend“ (Balkan Lovers Band), kao i članovi plesnog studija „Revolution“.

U okviru uvodnog programa festivala sutra, 10. avgusta, u amfiteatru na keju nastupiće domaći bend „Very Naiss“, „Golden Buddha Jazz Band“ iz Kine i italijanski benda „Nema problema“. 

„Nišvil“ će u u četvrtak po tradiciji otvoriti bend grada domaćina, a ta čast pripala je sastavu „Naissblue“. Oni će zasvirati u 19 časova na glavnoj bini, na platou niške Tvrdjave.

Prema najavi organizatora, „Nišvil tima“, do nedelje 14. avgusta, kada se festival zatvara u Nišu će nastupiti više od 660 izvodjača, a program će biti organizovan na 11 bina.

Pored domaćih bendova, izmedju ostalog, nastupiće i sastavi iz Rusije, Kine, Japana, Poljske, Argentine, Bugarske, Francuske, SAD i drugih zemalja.

Medju njima je čuveni britanski saksofonista „Knuch Soweto“, jedna od najboljih belih soul pevačica Džoš Stoun, Al di Meola čuveni član super grupe „Guitar trio“ i sastav „Bill Evans“.

Prvi put na na festivalu nastupiće i Biljanja Krstić sa svojim bendom „Bistrik“.

Osim 110 koncerata u okviru „Nišvila“ biće organizovane i brojne druge prateće manifestacije.

Posetioci će izmedju ostalog moći da u četvrtak u Tvrdjavi pogledaju izložbu oldtajmera. Za vreme trajanja festivala, u Oficirskom domu biće izloženi eksponati prikupljeni tokom ranijih izdanja festivala i fotografije pod nazivom „Vidimo se“, autora Žoaoa Garsije.    

Tokom festivala biće promovisana fotomonografija „Carski rez – Izložba za poneti“ čiji je autor Dušan Mitić Car.  

Prvi put ove godine u okviru „Nišvila“ biće organizovane džez radionice za mlade muzičare sa učesnicima zvaničnog programa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.