Njujorški mađioničar spreman za duboko zamrzavanje

Zakopajte ga, zamrznite ga, on će ipak preživeti! Naravno, u pitanju je njujorški mađioničar David Blaine koji voli nemoguće misije i uspeva da preživi kao nekad slavni Hari Hudini, čije ime i sam David navodi kao uzor i inspiraciju.

Prošle je godine samog sebe pokopao u plastični sanduk, pri čemu je ostavljena samo cevčica za vodu i vazduh. I uspeo je da živ zakopan preživi nedelju dana! I u novom poduhvatu će cevčica igrati važnu ulogu – ovaj je put na redu zamrzavanje. Počev od ponedeljka, 27. novembra, David će se narednih 58 sati nalaziti u santi leda, teškoj 6 tona, a postavljenoj na Times Square-u. Zamrzavanje će biti izvedeno tako što će se dve polovine sante iznutra izdubiti u obliku njegovog tela, a zatim oko njega sklopiti. Kroz legendarnu cevčicu će disati i dobijati vodu.

Najavljujući svoj novi podvig, 27-godišnji „Hudini za XXI vek“ poziva sve ljude dobre volje da dođu i da mu, dodirujući santu u kojoj se nalazi, prenesu tople vibracije i podršku. „Jedino tako ću uspeti. Jedino sam i zahvaljujući podršci hiljada ljudi koji su prošle godine posećivali moj „grob“ uspeo da preživim tih nedelju dana“, objašnjava on.

Ovo je, za sada, njegov najopasniji i najrizičniji poduhvat. Doktor Ronald Rudin, konsultant u ovom projektu, ističe da su najveće opasnosti prestanak cirkulacije i smrzavanje prstiju. Ali i mogućnost da David u santi zaspi i da se tada navali na led. Koža lica koja bi tada došla u dodir sa santom, bi mogla da bude znatno oštećena. Zbog ovakvih rizika, ekipa doktora će mađioničara neprekidno nadgledati i pratiti njegove vitalne funkcije. A sam David je obavljao duge pripreme i psihofizičke treninge, spremajući se za rizični poduhvat. Takođe, uvežbavao je signale očima, ako nešto krene naopako.

Ako sve bude išlo po planu, on će biti odmrznut 29. novembra, u toku trajanja specijalne emisije na ABC mreži, „David Blaine: Frozen in Time“. I, naravno, sve će moći i da bude praćeno uživo na Internetu, i to na sajtu www.DavidBlaine.com. Držimo mu palčeve!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.