U trendu

Noćas do Zemlje stiže jaka solarna oluja

Dve solarne eksplozije, od kojih je prva bila umerena, a druga najmoćnija u poslednjih nekoliko godina, stvorile su oluje čiji najmoćniji talas noćas stiže do Zemlje. 

U nekim krajevima sveta mogle bi se desiti smetnje u komunikacijama, a u mnogima će stvoriti spektakularni šou polarne svetlosti.

Prva eksplozija na Suncu dogodila se u ponedeljak, a snažnija, najviše klase X1.6 buknula je u sredu.

‘Dogodila se gigantska magnetska eksplozija na Suncu’, rekao je Tom Berger, direktor Centra za svemirsku vremensku prognozu u Boulderu u Coloradu. ‘Budući da je usmerena prema nama, zahvatiće nas barem deo oblaka magnetisane plazme koji ponekad može poremetiti Zemljinu magnetosferu i uzrokovati privremene prekide u snabdevanju električnom energijom.’

Prema Bergeru, oblak će, kad stigne do Zemlje, uzrokovati umerenu do snažnu geomagnetsku oluju kategorije G2 ili G3, ali se ne očekuje nikakva veća šteta na računarskim sistemima niti problemi u snabdevanju električnom energijom.

Stručnjaci ističu da nam je Sunce ovom olujom stavilo do znanja da nije mrtvo mada je ciklus njegovih aktivnosti od prošle godine u opadanju.

 https://www.youtube.com/watch?v=6Bicgl6Ebfs

Izvor: tportal.hr

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.