U trendu

Norveška dobija prvi PODVODNI restoran (video)

Evropa će uskoro dobiti prvi podvodni restoran koji su dizajnirali Norvežani na najjužnijem delu obale ove zemlje, na dubini od pet metara.

Betonska konstrukcija ovog restorana ima panoramski prozor dužine deset metara, a svi debeli zidovi restorana kreirani su da mogu da izdrže najgore uslove pod vodom. Očekuje se kako će restoran nazvan “Under” biti spreman za prve goste u februaru 2018. godine.

Restoran je dizajnirala norveška arhitektonska firma “Snohetta” koja je poznata po fantastičnim građevinama kao što su Norveška nacionalna dvorana za operu i balet i Biblioteka Aleksandrija u Egiptu. Kapacitet “Undera” biće blizu stotinu ljudi, a posetioci će moći da uživaju u tri različita dela restorana.

U blizini ulaza i garderobera biće smešten bar koji će predstavljati prelaz između obale i okeana. Na prvom nivou ispod vode biće trpezarija s dva dugačka stola i nekoliko manjih pored velikih akrilnih prozora koji će biti visoki blizu četiri metra. – Jedna od prednosti ove građevine je način na koji povezuje prirodu i zemlju.

Na veoma siguran način posetioci će moći da se spuste s obale u dubinu mora i pritom na veoma dramatičan način prolaze kroz ogromnu betonsku cev od koje je napravljen restoran, – rekao je Rune Grasdal, vodeći arhitekta na ovom projektu.

Norveški dizajneri ističu kako im je najvažnije da se ljudi u ovom restoranu osećaju sigurno i neklaustrofobično. Kako bi postigli ovaj cilj, odlučili su da koriste prirodne materijale kao što je hrast i dobro osvetle restoran, prenose mediji u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar