Nov način istezanja

Mnogi učitelji, treneri i instruktori dosad su nas na časovima i treninzima upućivali u tajne aerobika, joge, fitnesa, modernog i trbušnog plesa. U svetu se, pored pomenutog, praktikuje i niz drugih fizičkih aktivnosti, za koje neki od nas verovatno nisu ni čuli, a svojom popularnošću prevazilaze načine vežbanja na koje smo ovde navikli.

Pilates ili pilates metod jedan je od aktuelnih načina vežbanja, a naziv je dobio prema osnivaču – Žozefu Pilatesu. Neobična mešavina istočnih veština i zapadnih tehnika čini seriju od oko 500 vežbi zasnovanih na prostim vežbama istezanja, jogi i baletu. Razlikuje se od uobičajenog fitnesa, aerobika i drugih nama poznatih aktivnosti, ali i od izvornih oblika joge. Novim usklađivanjem istoka i zapada kroz ovu metodu uspostavlja se snaga, fleksibilnost i ravnoteža duha i tela.

Ideja trenera Žozefa Pilatesa bila je da primenom određenog načina vežbanja pomogne povređenim atletičarima i igračima da se bezbedno vrate vežbama i nastave sa fitnesom. Od tada je pilates prilagođavan tako da bude od koristi i širem društvu. Prilikom vežbanja akcenat je na koncentraciji, budući da je reč o setu laganih i preciznih pokreta telom. Kao i uvek, i ovde se prethodno savetuje konsultacija sa lekarom onima koji su prevalili četrdesetu godinu. Prednosti pilatesa su velike, a pored navedenih tu spadaju i relaksacija celog tela, uspostavljanje duhovne ravnoteže i pravilne koordinacije pokreta, gracoizno sedenje. Pilates mogu da vežbaju svi, a vežbe se izvode sa pratećom opremom ili bez nje.

Tipičan oblik obuhvata set vežbi od pet do deset ponavljanja, u trajanju od 90 minuta. Maksimum se postiže posle 20-30 treninga, i to ukoliko se trenira najmanje dva do tri puta nedeljno. Ovaj metod delimično je inspirisan jogom, a razlika je u tome što se joga izvodi u statičnim pozama, dok pilates pre podrazumeva jačanje organizma pomeranjem delova tela. Za pomenuti lagani način vežbanja potreban vam je iskusan učitelj pilatesa ili trener – psihoterapeut obučen za njegovo izvođenje. Podesan je za žene u trudnoći, ali i ljude sa viškom kilograma koji se teško kreću, ili one koji se nikada ne bave fizičkim aktivnostima. U svetu postoje instituti i asocijacije za pilates metod, a mesta za vežbanje danas postoje i kod nas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.