U trendu

Nova palma

Samouništavajuće palmino drvo koje cveta jednom u sto godina i potom uvene otkriveno je na ostrvu Madagaskar u Indijskom okeanu.
Naziv ove ogromne palme i njen neverovatan životni ciklus biće detaljno opisani u naučnoj studiji u botaničkom časopisu „Kew Gardens“.
To je neverovatno. Ova palma ne cveta sto godina i tako može da se zameni s bilo kojom drugom vrstom palme. Njeni veliki izdanci pomalo liče na asparagus i rastu na vrhu drveta, odakle počinju da se šire. Tako nastane nešto što liči na božićno drvce koje raste na vrhu palme. Grane ovih izdanaka prekrivaju se hiljadama malih belih cvetova koji su puni nektara i koji tako privlače insekte i ptice. Ali, napor od cvetanja i donošenja plodova toliko izmuči drvo da ono počne da vene za nekoliko meseci. Ovo potvrđuje i botaničar Džon Dransfild, autor ove studije. Dransfild dodaje da je ova prelepa palma s Madagaskara čudesno otkriće.
Madagaskar, po veličini četvrto ostrvo na svetu, poznat je po svojoj neobičnoj flori i fauni, uključujući 12.000 vrsta biljaka koje nisu pronađene nigde drugde na svetu; 90 procenata tih biljaka su endemske vrste.
Palma, koja raste do 66 stopa u visinu i ima oko 16 stopa dugačko lišće, pronađena je jedino u severnozapadnom delu zemlje, neka četiri dana putovanja automobilom od glavnog grada. Lokalni seljaci znaju za ovo drvo godinama, iako ga sve do prošle godine niko nije video da cveta.
Čudan cvetajući ritual ove palme prvi je uočio Francuz Havijer Metz, koji vodi obližnju plantažu. Nakon toga obavestio je časopis „Kew Gardens“.
Začuđeni Dransfild, iako je botaničar, do tada nikada nije video ovu palmu. Po njegovim rečima, to je najveća vrsta palme u zemlji, ali čini se da ih ima samo oko stotinu. On ispituje i kako je palma dospela na Madagaskar. Drvo ima sličnosti s još jednom vrstom palme koja je pronađena jedino u Aziji, na preko 3.700 milja udaljenosti. Dransfild misli da je biljka dospela na Madagaskar kada se ostrvo odvojilo od kopna, to jest Indije, pre 80 miliona godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.