Nova studija: Mogućnost nastanka vanzemaljskog života veća nego što je iko slutio

Najnovija naučna studija pokazala je da su izgledi za pronalazak vanzemaljskog života u našoj galaksiji Mlečnom putu, daleko veći nego što je iko slutio.

Nova studija koju je vodio astrofizičar Džon Ajli sa Univerzitetu u Lidsu, pokazala je da su osnovni hemijski uslovi odgovorni za nastanak života u Mlečnom putu mnogo češći nego što se do sada smatralo.

Kako bi to utvrdili, istraživači su proučili podatke iz teleskopa Atacama Large Millimeter/Submillimetre Array (ALMA) u Čileu za proučavanje diskova materije koji okružuju mlade zvezde.

Utvrđeno je da ti diskovi, koji će jednog dana formirati nove planete, sadrže velike količine molekula prekursora potrebnih za formiranje složenijih molekula potrebnih za razvoj života.

“ALMA nam je prvi put omogućila da tražimo te molekule u unutrašnjim delovima tih diskova, na lestvicama veličina sličnima našem Sunčevom sistemu. Naša analiza pokazuje da molekula, koje se primarno nalaze u tim unutarnjim regijama, ima od deset do sto puta više no što su predviđali modeli”, navodi Ajli.

Zanimljivo je da u tim područjima ima i kometa i asteroida, što znači da bi se te molekule takođe mogle preneti na velike udaljenosti i pasti na druge planete, preneo je hrvatski portal Dnevno.

“Ključni rezultat ovog rada pokazuje da se isti sastojci potrebni za nastanak života na našem planetu nalaze i oko drugih zvezda. Moguće je da su molekuli potrebni za početak života na planetama lako dostupne u svim okruženjima koja stvaraju planete”, zaključuje astrofizičarka Katrin Volš, koautorka studije.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.