U trendu

Novčanica od 20 dolara zbog jednog detalja dostigla cenu od 57.000

Zbog štamparske greške, retka novčanica od 20 američkih dolara na kojoj se nalazi nalepnica ekvadorskog proizvođača banana „Del Montea“, trenutno se prodaje na licitaciji aukcijske kuće Heritage Auctions, a zadnja pristigla ponuda premašuje 57.000 dolara.

„Novčanica je na internet stranici dosad pregledana više od 4.300 puta“, rekao je CNN-u Dastin Džonson, potpredsednik i izvršni direktor Odeljenja za valute aukcijske kuće iz Dalasa. Aukcija se završava 22. januara.

Novčanica potiče iz serije štampane 1996. godine, a jedinstvena je zbog nalepnice koja se na nju verovatno slučajno zalepila između nekoliko faza štampe.

Iz aukcijske kuće objašnjavaju da je posebna jer je preko nalepnice otisnut serijski broj novčanice i zeleni sigurnosni žig, što upravo ovu novčanicu čini jedinstvenim primerom takve greške u svetu.

Američke dolarske novčanice štampaju se u tri faze: najpre se otisne naličje novčanice, zatim lice, a na kraju se utisnu serijski broj i sigurnosni žig „Treasury Seal“.

Očigledno je da je nalepnica proizvođača banana „Del Monte“ slučajno pala na papir i na njega se zalepila pre nego što su novčanice ušle u poslednju fazu izrade. Iz Heritage Auctionsa kažu da je u ovom slučaju intrigantno na koji je način ova novčanica uspela da prođe sve vrlo stroge kontrole pre nego što je puštena u opticaj.

Većina novčanica koje sadrže štamparske greške među kolekcionarima se najčešće proda za između 100 i 1000 dolara, rekao je Leonard Augsburger, koordinator numizmatičkog portala na Univerziteta Vašington u St. Luisu.

Dodaje da je novčanica s nalepnicom „Del Monte“ nešto posebno zbog čega je i privukla toliki interes kolekcionara.

Prema podacima Heritage Auctionsa, prvi se put pojavila 2003. godine kada ju je student s fakulteta u Ohaju ponudio na prodaju na eBayu. Za nju je postigao cenu od 10.000 američkih dolara.

Tada je rekao da se veoma iznenadio kada mu je bankomat ‘izbacio’ novčanicu od 20 dolara s nalepnicom kompanije ekvadorskog proizvođača banana „Del Monte“.

Odlično očuvanu novčanicu je na prodaju 2006. ponovo na aukciji ponudila kompanija Heritage Auctions, a na kraju nadmetanja dostigla je cenu veću od 25.000 američkih dolara.

Džonson je CNN-u rekao da je odmah procenio vrednost neobične novčanice i da je u slučaju obe aukcije lično “odleteo“ po nju i doneo je u aukcijsku kuću. Čini se da će mu se to višestruko isplatiti.

Džonson kaže i da nije nemoguće da je „greška“ zapravo bila namerna.

Bez obzira na to je li greška namerna ili slučajna, ovaj predmet privukao je ogromnu pažnju kolekcionara koji pomno prate onlajn aukciju.

„Uvek nam je zanimljivo kada u procesu proizvodnje nešto pođe po zlu. Ovde se dogodilo upravo to, a i novčanica je vizuelno fantastična te samim tim zanimljiva kolekcionarima. Povrh svega, čitav proces na je vrlo zabavan“, rekao je Džonson.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.