Novi evropski Holivud

Američki producent mađarskog porekla po imenu Endi Vajna izgradiće najveći filmski studio na svetu. Prema pisanju lista „Gardijan“, taj studio će se nalaziti na terenu bivše vojne baze jugozapadno od Budimpešte, u Mađarskoj.

Zemlja sa prvom nacionalizovanom filmskom industrijom na svetu (a u pitanju je upravo Mađarska, ako niste znali) namerava da postane Holivud nove Evrope, prema pisanju ovog londonskog dnevnog lista. Taj filmski studio površine od neverovatnih 6.000 kvadratnih metara biće izgrađen do kraja 2005. godine. Tako je najavio Vajna, producent brojnih holivudskih hitova, uključujući i filmove iz serijala „Rambo“ i „Terminator 3“.

Endi je još rekao da će izgraditi i najveći zatvoreni studio na svetu, površine veće od 6.000 kvadratnih metara. On će biti spreman da se suoči i sa tehničkim i sa umetničkim izazovima 21. veka. Poznati producent je dodao da će biti izgrađen i veliki bazen za snimanje spektakularnih podvodnih scena. Mađarska će tako postati veoma konkurentna za snimanje filmova. Mađarski biznismen po imenu Šandor Demjan dodao je će u ovom njihovom najmodernijem centru godišnje moći da se snimaju filmovi čija će se vrednost kretati od 500 do 600 miliona evra.

Možda će na ovaj način, izgradnjom najvećeg filmskog studija na svetu, Mađarska moći da uđe i u Ginisovu knjigu rekorda. Budimpešta je u našoj blizini, tako da ćemo i mi moći da posetimo filmski studio i lično se uverimo u to da li će on moći da zadovolji sve predviđene kriterijume i, što je najvažnije, da li može da se uporedi sa onima iz Holivuda, ili čak da ih pretekne i zaseni svojom lepotom i tehničkim novitetima. Rok za njegovu izgradnju je relativno blizu, jer se završetak radova predviđa za kraj 2005. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.