Novi specijalitet – Špagete od kanabisa

Svaki Italijan će vam reći da je pasta zdrava i da čini da se dobro osećate. Ali, da li to važi i za špagete od kanabisa?

Italijanski proizvođači, učesnici sajma hrane koji se ove nedelje održava u Londonu, kažu da njihovi rezanaci, ulje i hleb od konoplja neće omamiti onog ko ih bude jeo već će mu pružiti zdravu, ukusnu alternativu tradicionalnim proizvodima od žitarica.

„Ovde je reč o pravoj organskoj hrani“, tvrdi Marcio Fjore, 30-godišnji poljoprivrednik koji na svom imanju na jugu Italije proizvodi ulje i brašno od konoplja.

„Konoplje ne zahteva upotrebu ni pesticida, ni đubriva, već samo umerenu količinu vode“, objašnjava on.

Konoplje se najčešće dovodi u vezu sa psihoaktivnim dejstvima marihuane, ali pojedine vrste ove biljke mogu se uzgajati u prehrambene svrhe.

Visoko rastuće vrste konoplja, koje sadrže neznatnu količinu psihoaktivne materije tetrahidrokanabinol (THC), već dugo se uzgajaju za proizvodnju hrane i drugih proizvoda. Italija je na ove biljke ukinula zabranu 1998.

„Moje zasade redovno kontroliše italijanska policija kako bi se uverila da je THC u dozvoljenim granicama“, navodi Fjore, jedan od 200 italijanskih proizvođača koji izlažu svoje proizvode u Londonu.

Fjore je pored degustacije špageta od kanabisa posetiocima ponudio da probaju i keks i ulje od konoplja, koje ima jači, orašast miris.

Semenke konoplja su jedan od najbogatijih izvora biljnih proteina, sa visokom koncentracijom omega masnih kiselina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.