U trendu

Novi svetski rekord u sklapanju Rubikove kocke (video)

Student iz Australije Feliks Zemdegs postavio je novi svetski rekord u brzini sklapanja Rubikove kocke — za samo 4.73 sekunde — i tako je prethodnog rekordera za 0.01 sekundu, piše Dejli mejl.

Takmičenje je održano u Melburnu, a prethodni šampion, Holanđanin Mats Valk, sedeo je pored Zemedegsa. Obojica imaju po 20 godina.

Učesnik takmičenja dobija vreme da prouči kocku pre nego što počne slaganje. Zemedegs je je proučavao kocku deset sekundi, nakon čega je rekao da je spreman da počne slaganje.

Ceo proces je snimala kamera koja je jedva uhvatila kretanje ruku zbog njihove neverovatne brzine. Kada je postalo jasno da je Zemedegs postavio novi svetski rekord, bivši šampion Mats Valk se uhvatio za glavu i pružio se na sto.

Međutim, ubrzo je došao sebi i zajedno sa ostalima čestitao novom šampionu. Feliks Zemedegs je poznati kolekcionar Rubikovih kocki i drugih „glavolomki“.

Tokom 2010. godine je postavio prve svetske rekorde u sklapanju Rubikovih kocki dimenzija 3h3h3 i 4h4h4. Tada je složio kocke za 9.21, odnosno za 42.01 sekundu.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar