U trendu

Novi teleskop prvi put ulovio misteriozni signal iz svemira, naučnici ne znaju odakle potiče

Novi radio teleskop u Kanadi uhvatio je nepoznat signal iz dalekog svemira, poznat pod nazivom FRB (Brzi radio talasi).

Teleskop nazvan CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment) smešten u Britanskoj Kolumbiji, 25. juna  po prvi put uhvatio je FRB signal frekvencije ispod 700 MHz i nazvao ga FRB 180725A.

Po definiciji FRB su radio emisije koje traju nekoliko milisekundi i dolaze iz nepoznatog izvora negde iz svemira. Prvi put je zabeležen pre desetak godina, što znači da je reč o jednoj od novijih kosmičkih misterija, piše Cnet.

Prema nekim od objašnjenja za ove pojave, moguće je da se radi o izboju magnetara (neutronske zvezde s vrlo jakim magnetnim poljem), eksplozijom crne rupe, ali neki kažu da je ustvari to znak postojanja napredne vanzemaljske civilizacije.

CHIME je pušten u pogon pre nešto manje od godinu dana, i dizajniran je za prikupljanje podataka o FRB-ovima i drugim pojavama koji bi mogli dati odgovore na druga pitanja iz područja astrofizike. Otkriće FRB 180725A, objavljeno u AstronomersTelegram,  vrlo je zanimljiv moment neistraženog područja, a potencijalno će poslužiti kao poticaj ostalim astronomima da obrate pažnju za ponovljenim zračenjima na svim frekvencijama.

Do sada, otkriven je samo jedan ponavljajući FRB, a istraživači kažu da pojava koja šalje taj signal iz svemira zapanjujuće moćna, prenose mediji u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.