Novo istraživanje naučnika u budućnosti može spasti civilizaciju

Tim fizičara sa Nacionalnog istraživačkog nuklearnog univerziteta „Moskovski inženjersko-fizički institut“ (NINU MIFI) predložio je model evolucije dodatnih prostornih dimenzija pri visokim i niskim energijama.

Prema istraživačima, ovo će omogućiti da se razjasni kako je nastao naš Univerzum, i da će u budućnosti možda navesti načine opstanka čovečanstva u uslovima njegovog postepenog hlađenja. Rezultati istraživanja objavljeni su u European Physical Journal S.

Prema mišljenju stručnjaka, trenutno najčešća baza za teorijsko istraživanje u fizici je ideja postojanja dodatnih dimenzija, pored već poznatih tri prostornih i vremenske. Pretpostavlja se da je veličina dodatnih dimenzija toliko mala da savremeni uređaji nisu u stanju da ih otkriju.

Naučnici sa NINU MIFI, zajedno sa kolegama sa Kazanskog federalnog univerziteta, istraživali su zašto je naš Univerzum narastao do gigantskih razmera, a dodatni prostori ostali su mikroskopski. Osnova je bila teorija Velikog praska, kao rezultat toga nastao je naš svet i Univerzum počeo da se povećava u veličini.

„Otkrili smo da sve zavisi od početnog oblika dodatnog i glavnog prostora. Analogija: ako, nalazeći se na vrhu planine, dozvolite da dve kuglice klize u dolinu, čak i ako su isprva bile blizu jedna drugoj, na kraju mogu biti na suprotnim stranama nekog planinskog prelaza“, rekao je profesor katedre za fiziku elementarnih čestica NINU MIFI Sergej Rubin.

Prema njegovim rečima, posle naučnici će proučavati ulogu dodatnih dimenzija u posmatranim fizičkim pojavama i u ranom Univerzumu, kao i videti da li su veličina i oblik dodatnih dimenzija isti u različitim oblastima prostora.
Istraživači su primetili da je skup posmatranih fizičkih parametara prilično velik: mase čestica, njihov naboj, broj vrsta čestica i tako dalje. Stoga naučnici veruju da dodatni prostor koji ih opisuje mora imati veoma složen oblik.

Dosledna obnova ovog oblika težak je zadatak, čije će rešenje trajati više desetina godina.

Naučnici su naglasili da je, kao i sva osnovna istraživanja, delo pokušaj sticanja novih znanja koja će se ubuduće koristiti za očuvanje civilizacije u Univerzumu, koja se postepeno hladi nakon Velikog praska.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.