U trendu

Novo otkriće: Misterija egipatskih grobnica krije strašnu istinu (video)

Piramide nikada neće prestati da intrigiraju ljude, a naučnici poznati kao „astroegiptolozi“ imaju novu, podjednako šokantnu, teoriju o tome čemu su služile.

Većina piramida i grobnica u koje su uspeli da uđu arheolozi bile su prazne. Tutankamonova grobnica je jedna od retkih u kojoj je sačuvano blago i čini osnovu Egipatskog muzeja. Zbog toga je do danas  na snazi verovanje da su ih poharali pljačkaši. Da li je stvarno tako?

Većina piramida su ogromne građevine unutar kojih se kriju dugački i uski hodnici. Unutar njih se nalaze prazni granitni kovčezi. Jedna od najvećih enigmi su kovčezi Serapeuma.

Ovaj lokalitet u Sahari je najpozantiji po Zoserovoj stepenastoj piramidi, ali unutrašnjost pod zemljom je neuporedivo zanimljivija. Naime, pronađene su 24 granitne grobnice  i sve su bile prazne. Jedina tela koja su se ovde nalazila bili su mumificirani bikovi. Svaki od ovih granitnih kovčega težak je 70 tona. Granit je, inače, donet iz Asuana.

Erih fon Daniken, legenda među borcima koji veruju da su vanzemaljci posetili Zemlju, postavio je pravo pitanje: Kako su pomerali granitne ploče i unosili ih pod zemlju? Takođe, kako su uspevali da ih provuku kroz uske hodnike pod uglovima?

– Šta ako to uopšte nisu bile grobnice, nego su ove kovčege koristili za prenos tela – upitao se  Robert Balival, egiptolog.

Drevni Egipćani su imali veoma razvijeno verovanje u zagrobni život u kojem je osnovna ideja da se posle smrti prelazi u novi život. Egipatska knjiga mrtvih detaljno opisuje taj prelaz, a smrt i pogrebni obredi su priprema za odlazak u Ozirisovo carstvo.

– Mislim da su granitne grobnice imale dublje značenje i da su služile kao portal za sjedinjenje i prelazak u drugi svet, odnosno spajanje duše sa drugom dimenzijom – zaključuje Daniken, a prenosi Magazin Novosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.