U trendu

Novo otkriće u svemiru produbilo misteriju tamne materije

Novo otkriće u svemiru produbilo je misteriju tamne materije. U galaksiji AGC 114905, udaljenoj 250 miliona svetlo, astronomi nisu uspeli da registruju postojanje tamne materije, iako su detaljna posmatranja i analize trajali duže od 40 sati.

Tamna materija smatra se vitalnom za evoluciju galaksija, a njeno nepostojanje u nekoj od njih neobjašnjivo je i za naučnike.

„Novi rezultati podupiru naša prethodna merenja. Teorija predviđa da bi moralo da bude tamne materije u toj galaksiji, ali naša posmatranja pokazuju da je nema, naprotiv, razlika između teorije i onog što smo videli je sve veća kako radimo nove analize“, kaže astronom Pavel Mansera Pinja sa Univerziteta Groningen, jedan od autora novog istraživanja o toj galaksiji.

Tamna materija – misterija svemira
Tamna materija jedna je od velikih misterija svemira – ne zna se šta je jer se ne može direktno detektovati, ali se zna da postoji kao masa koja izaziva niz efekata u svemiru koje ne mogu biti objašnjene samo normalnom materijom, piše „Sajens alert“.

Astronomi veruju da tamna materija pomaže u formiranju galaksija tako što njena nevidljiva mreža, koja prožima svemir, gravitacijom koju generiše omogućava normalnoj materiji da se spoji u galaksiju i da kao takve ostanu na okupu..

Astronomi su i do sada naslućivali da postoje galaksije bez tamne materije, a do sada je zabeležena mogućnost u slučaju šest galaksija. Zbog toga su i počeli detaljno proučavanje galaksije AGC 114905, koja pripada grupi razuđenih patuljastih galaksija.

Ona je veličine Mlečnog puta, ali je mnogo manje svetla i u njoj ima daleko manje zvezda, oko 100 puta manje nego u našoj galaksiji. Budući da imaju tako malo normalne materije, verovalo se da ih na okupu drži upravo tamna materija.

Naučnici su je proučavali na osnovu 40 sati posmatranja i izračunate krive rotacije te galaksije, orbitalne brzine objekata u njoj u odnosu na distancu od centra galaksije

To je uobičajeni način za izračunavanje količine tamne materije u galaksiji: objekti koji orbitiraju prebrzo mogu biti objašnjeni uticajem tamne materije i što je ima više, ona više utiče na tu brzinu.

Kriva rotacije galaksije AGC 114905 ne zahteva prisustvo tamne materije, već može biti objašnjena samo normalnom materijom, pa se čini kao da u njoj tamne materije nema uopšte.

Zašto u galaksiji nema tamne materije
Međutim, ne postoji jasno objašnjenje zašto nema tamne materije u nekoj galaksiji. Jedno od objašnjenja može biti da je obližnja masivna galaksija „izvukla“ tamnu materiju iz AGC 114905.

„Ali takve galaksije nema. A u najuvaženijem modelu formiranja galaksija, takozvanom modelu hladne tamne materije, morali bismo da uvedemo ekstremne vrednosti parametara koji su daleko od uobičajenih. Takođe, uz pomoć modifikovane Njutnovske dinamike, koja je alternativna modelu hladne tamne materije, ne možemo da reprodukujemo kretanje gasa unutar galaksije“, kaže Mansera Pinja.

Naučnici razmatraju i da li su dobili ovakve rezultate merenja zbog ugla pod kojim su posmatrali galaksiju, ali i u tom slučaju, pogreška u uglu posmatranja morala bi da bude izuzetno velika.

Astronomi kažu i da šest galaksija za koje se veruje da nemaju tamnu materiju imaju slično ponašanje, što znači da se ne radi o grešci, već o obrascu. Trenutno proučavaju još jednu galaksiju za koju se smatra da ni u njoj nema tamne materije, kako bi videli da li će rezultati da budu odgovarajući.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar