U trendu

Običan beli ili slatki krompir, šta je zdravije? Stručnjak otkrio koju vrstu treba češće da jedete

Koliko je koji krompir zdrav odgovorila je dijetetičarka i nutricionistkinja Melisa Mejer, piše Mondo.

Slatki krompir

Sto grama slatkog krompira ima oko 70 kalorija, 1,9 grama proteina, 14,1 gram ugljenih hidrata, 5,6 grama šećera, 0,1 gram masti i tri grama vlakana.

Ako vam ti brojevi ne znače mnogo – slatki krompir sadrži dosta ugljenih hidrata i malo vlakana, ali dobra stvar je da su ovi ugljeni hidrati kvalitetni, imaju nizak glikemijski indeks, što znači da se polako troše i neće naglo povećati nivo šećera u krvi.

Dobra stvar je što slatki krompir sadrži i antioksidant beta-karoten, koji se u telu pretvara u vitamin A.

Beli krompir

U sto grama belog krompira ima oko 58 kalorija, 2,3 grama proteina, 12,9 grama ugljenih hidrata, 0,6 grama šećera, 0,1 gram masti i 1,6 grama vlakana.

Dakle, i ova vrsta krompira sadrži dosta ugljenih hidrata, ali za razliku od onih koji se nalaze u batatu, ovde nije reč o niskom glikemijskom indeksu.

Glavna razlika je u tome što beli krompir sadrži određenu vrstu skroba, tj. vlakana koji se sporije vare i izazivaju fermentaciju, prilikom čega se stvaraju određene supstance koje dobro utiču na zdravlje creva.

Ove supstance se razvijaju kada se krompir obari i ohladi, pa se konzumira hladan.

Takođe, beli krompir sadrži i skoro dvostruko više kalijuma nego slatki krompir, što je važno za nervni sistem i funkcionisanje mišića.

Postoji li bolji?

Kao zaključak, nutricionistkinja Mejer navodi da, sve dok nisu prženi u dubokom ulju, krompiri bilo koje vrste treba da se nađu na našem tanjiru.

,,Da, slatki krompir ima niži glikemijski indeks, malo više vlakana i beta-karoten, ali je beli bogatiji kalijumom i to je jedan od retkih izvora ove određene vrste skroba koja je dobra za creva“, poručuje Mejer.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar