Objavljena lista zemalja koje ŠTETE ili DOPRINOSE dobrobiti čovečanstva, evo gde je Srbija

Srbija se našla na 48. mestu Gud Kantri Indeksa na osnovu ukupnih rezultata kojima se meri koliko neka zemlja na svetu, zavisno od njene veličine, doprinosi opštem dobru čovečanstva, a koliko mu šteti.

Indeksom Gud Kantri istoimene organizacije meren je doprinos 163. zemlje sveta na osnovu sedam kriterijuma: svetskog doprinosa nauci i tehnologiji, kulturi, međunarodnom miru i bezbednosti, svetskom poretku, planeti i klimi, prosperitetu i jednakosti, kao i zdravlju i blagostanju.

Foto: Guillaumepreat/Pixabay.com

Merenjem tih kriterijuma, Srbija je zauzela 28. mesto po svetskom doprinosu nauci i tehnologiji, 38. mesto po doprinosu kulturi, 114. mesto po doprinosu međunarodnom miru i bezbednosti, a 48. mesto na osnovu doprinosa svetskom poretku.

Srbija se pozicionirala na 105. mestu kada je reč o njenom doprinosu planeti i klimi, 34. mestu po doprinosu prosperitetu i jednakosti, a 104. mestu po svetskom doprinosu zdravlju i blagostanju.

Prvo mesto po navedenim parametrima zauzela je Švedska, a za njom slede Danska, Holandija, Velika Britanija, Švajcarska, Nemačka, Finska, Francuska, Austrija i Kanada.

Od zemalja u regionu, ispred Srbije nalaze se Slovenija na 28. mestu, Bugarska na 29. mestu, Rumunija na 36. mestu i Hrvatska na 40. mestu.

S druge strane, ispod Srbije na listi su Crna Gora, koja je zauzela 55. mesto, Makedonija na 65. mestu, BiH na 74. mestu i Albanija na 109. mestu.

Poslednje, 163. mesto na listi organizacije Gud Kantri zazuela je Libija.

Kako se navodi na sajtu te organizacije, korišćenjem širokog spektra podataka Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija, Gud kantri je dala svakoj zemlji bilans stanja kako bi se na prvi pogled videlo da li doprinosi čovečantsvu, da li je teret za planetu ili nešto između.

Gud Kantri Indeksom ne meri se šta neka zemlja čini kod kuće.

Cilj indeksa je, naime, započinjenje globalne diskusije kako zemlje mogu da prave ravnotežu između dužnosti prema svojim građanima sa odgovornošću koju imaju prema svetu jer je to, napominje se, ključno za budućnost čovečanstva i zdravlje planete.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.