Oborite je s nogu

Na muškoj polici u vašem kupatilu odavno više nema mesta za novine. Dnevna krema, noćna krema, piling, gel za pre i posle brijanja, gel za tuširanje i tako dalje – spisak je dugačak. S pravom postavljamo pitanje: razlikuje li se uopšte muška od ženske kozmetike? Nažalost, dobar deo muške kozmetike razlikuje se od ženske samo po mirisu. Tako muški mirisi najčešće imaju, kao glavnu notu, miris limuna, lavande ili četinara. Većina muškaraca ima normalnu ili masnu kožu, dok je kod žena češća suva. Zato je važno obratiti pažnju na to ima li vaš muški preparat manje sastojaka koji vlaže kožu od istog takvog ženskog. Ipak, osnovna kozmetika koju koriste muškarci još uvek je ona za brijanje.

Pre brijanja kozmetičari savetuju upotrebu pene, kreme, pudera i eteričnog ulja. Obratite pažnju na izbor pene za brijanje. Ona svakog jutra, posle umivanja, mora osvežiti kožu i omogućiti da žilet lako klizi po licu. Uz to bi trebalo da štiti od iritacije i malih posekotina. U slučaju da imate jaku bradu, probajte da pre pene nanesete na lice nekoliko kapi eteričnog ulja. Pre brijanja električnim aparatom upotreba losiona pospešiće podizanje dlake, dok će puder upiti masnoću vašeg lica i tako odići dlake od brade. Upotrebu pudera preporučujemo tokom leta, kada je koža vlažna od znoja.

Posle brijanja preporučuje se losion, krema, balsam i gel. Losioni posle brijanja imaju zadatak da smanje iritaciju kože, neutralizuju pH vrednost površine i deluju antiseptički i osvežavajuće. Po pravilu, sadrže etanol, mentol i kamfor i upravo zbog toga mogu izazvati peckanje. Zato se nakon brijanja osetljive kože preporučuju kreme, balsami ili gelovi koji će ne samo umiriti već i nahraniti kožu.

Kožu lica treba hraniti i vlažiti da bi dugo ostala mlada. Upravo to je zadatak krema za dnevnu negu. Možete i pojačati učinak kreme ukoliko u kožu utrljate nekoliko kapi aromatičnog ulja za muškarce. Pored dnevne nege, veoma je važna i nega područja kože oko očiju. U tu svrhu postoje specijalne kreme koje odgađaju nastanak bora, a već nastale ublažavaju. Ako je vaša koža masna i sjajna, i za to ima leka. Pokušajte sa nekim od laganih i nemasnih fluida koji trenutno zaustavljaju neugodan sjaj.

Za kraj, da bi se odstranile mrtve ćelije, neaktivna koža i posebno urasle dlačice, preporučuje se, jednom dnevno, nanošenje gela ili kreme za ljuštenje. Ovakva nega rezultiraće mekom i neverovatno blistavom kožom. Negujte se, izgledajte savršeno i oborite je s nogu!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.