U trendu

Od krpe do Barbike

Moderni mališani uživaju u virtuelnim igricama na kompjuterima ili u zabavi uz elektronske robote, automobile koje kontrolišu daljinskim upravljačem, lutke koje govore i hodaju. Pre više hiljada godina tadašnji mališani takođe su imali svoje igračke, danas uveliko zaboravljene.
Smatra se da je jedna od najstarijih dečjih igračaka krpena lutka. Prema nekim naučnim podacima, još su stari Rimljani i drevni Egipćani pravili svojoj deci lutke od krpa koje su punili slamom i tkaninom, a zatim ih ukrašavali. Ovakve krpene lutke bile su omiljene među mališanima, baš kao i krpene lopte. I stari Kinezi su pre više hiljada godina brinuli o svojim najmlađima tako što su im izrađivali igračke. To su uglavnom bile krpene lutke i razne životinjice od rezbarenog drveta. Vekovima su se deca zabavljala jašući drvenog konjića i igrajući se drvenim vojnicima. Tek u poslednjih nekoliko stotina godina, a naročito u prošlom veku, mališani su dobili igračke koje su i danas popularne.
Margareta Štajf, krojačica iz nemačkog grada Geningena, izmislila je plišanog medu 1903. godine. Ona nije imala decu, a poželela je da stvori igračku koja će uveseliti mališane. Ipak, tada nije mogla ni da zamisli da je stvorila igračku koja će biti popularna narednih sto godina širom sveta. S plišanim medom i danas milioni mališana odlaze na spavanje.
Krpene lutke zamenili su likovi beba, dečaka ili devojčica, koji su pravljeni od drveta, papira, porcelana, a kasnije, u prošlom veku, i od plastike. Šezdesetih godina prošlog veka jedna lutka, visoka tek nešto više od 30 centimetara, osvojila je svet. U pitanju je Barbika, za kojom su ludovale generacije devojčica u poslednjih skoro pola veka, a i danas je obožavaju. Prva Barbika predstavljena je na Američkom međunarodnom sajmu igračaka u Njujorku 1959. godine, a napravili su je Eliot Hendler i njegova žena Rut. Ime je dobila po njihovoj ćerki Barbi, dok se kasnije na tržištu pojavila i lutka mladića, koji je ime dobio po sinu bračnog para Hendler, Kenu.
Sredinom prošlog veka drvene kocke za slaganje zamenile su plastične varijante, a u savršenstvu pravljenja najrazličitijih predmeta od sitnih plastičnih delova najdalje je otišla kompanija „Lego“, koja je u svim delovima sveta poznata po svojim kockama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar