U trendu

Od subote Festival evropskog filma Palić

Dvadeset i drugi Festival evropskog filma Palić, koji će se održati na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici od 18. do 24. jula, svečano će otvoriti švedski reditelj Roj Anderson (Roy Andersson).

Direktor Festivala Radoslav Zelenović i predsednica Saveta Festivala Mira Banjac neposredno pred otvaranje Festivala, na Letnjoj pozornici, uručiće Andersonu i reditelju Želimiru Žilniku nagradu „Aleksandar Lifka“ koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskom filmu, najavili su organizatori.

Tokom svečanog otvaranja koja će početi u 21 čas, biće predstavljen Žiri Festivala u kome su čelnik odseka za film Međunarodnog filmskog festivala u Kanu (drugi čovek najznačajnijeg filmskog festivala u svetu) Kristian Žene, finski reditelj Dome Karukoski, mađarska rediteljka Agnes Kočiš, slovačka rediteljka Mira Fornaj, glumac Sergej Trifunovići, švedski glumac Johanes Kunke.

Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa u okviru koga će biti prikazano 14 ostvarenja, od kojih su dva van konkurencije, žiri Festivala će dodeliti nagrade „Zlatni toranj“ za najbolji film i „Palićki toranj“ za najbolju režiju.

Auditorijumu će se predstaviti i Međunarodni žiri kritike, koji će odlučivati o najboljim filmovima iz takmičarskog programa Paralele i sudari.

Publici će se obratiti i gradonačelnik Subotice Jene Maglai kao i pokrajinski sekretar za kulturu Slaviša Grujić.

U subotu, u bioskopu Eurosinema biće održane specijalne projekcije dva kratka filma Roja Andersona – „Nešto se dogodilo“ i „O slavni svet“.

Glavni takmičarski program Festivala evropskog filma Palić otvoriće film „Život posle“ Magnusa Von Horna, minimalistička drama u kojoj glavnu ulogu igra Ulrik Munther, velika švedska muzička zvezda.

Publika će moći da vidi i filmove „Nasukan u Kantonu“ Monsa Moansona, „Magična devojka“ Karlosa Vermuta,“Sve će biti uredu“ Vima Vendersa. Od domaćih ostvarenja, kao festival koji vodi brigu o nacionalnim autorima, ove godine je za Glavni takmičarski program odabran film prikazan u Glavnom programu Kana „Panama“ Pavla Vučkovića.

Svetsku premijeru na Paliću, pre Venecije i Toronta, imaće estonski film „Rukli“ (Roukli) Vejka Onpua.

U okviru takmičarske selekcije Paralele i sudari Festivala evropskog filma Palić biće prikazan izbor od 10 filmova koji po rečima selektora Petra Mitrića „predstavlja putovanje kroz savremenu produkciju geografskog, sociološkog i istorijskog prostora Istočne Evrope“.

Posebno mesto u toj selekciji imaće film „Bez stepenika“ Marka Novakovića sa nedavno preminulim Vlastimirom Đuzom Stojiljkovićem u glavnoj ulozi.

Selekciju Mladi duh Evrope otvoriće ostvarenje „Kraj leta“ Johana Johansona.

Od pratećih programa publika će moći da vidi izmedju ostalog i izložbu posvećenu čuvenom italijanskom reditelju i piscu Pjeru Paolu Pazoloniju „PPP Nove ore dopo“.

Od 19. do 23. jula na Velikoj terasi prvi put će biti organizovan Fud Film Fest, jedinstvena filmsko-gastronomska manifestacija u Srbiji.

Festival evropskog filma Palić se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.