U trendu

Odbegla mačka

Deniz Bilovus buljila je u svoj mobilni telefon u neverici. Prema poruci koju je dobila od svoje sestričine, pronađen je njen mačak Smoki, koji je nestao iz njenog dvorišta pre šest i po godina.
Deniz, koja je bila u Los Anđelesu kad je primila poruku, bila je šokirana. "Ne znam gde je mačak bio sve ove godine", rekla je Deniz tri dana nakon što se ponovo susrela sa svojim ljubimcem.
Skoro da je izgubila svaku nadu da će se Smoki, koji je nestao u aprilu 2002. godine, jednog dana vratiti. Ona je čak sačuvala i svoj stari broj telefona kada se preselila kako bi Smokijevi pronalazači mogli da je kontaktiraju.
Ipak, nije nikakvo čudo dovelo Smokija kući i njegovoj vlasnici, već mala tetovaža.
Zvaničnici iz službe za zaštitu životinja, koji su i pronašli Smokija, izjavili su da ne znaju kroz čije je sve ruke Smoki prošao pre nego što je stigao do njih.
Deniz je rekla da je Smokijev put samo dokaz koristi od obeležavanja svoje životinje stalnom identifikacijom, bilo da je u pitanju tetovaža, mikročip ili oboje.
Smoki se polako privikava na svoj stari dom i na Silvera – još jednu sivu mačku, koju je Deniz usvojila 2001. godine.
Prema zvaničnim lokalnim statistikama, postoji oko 75% šanse da će vam vaša životinja, ako je propisno obeležena, biti vraćena nakon što se izgubi.
Mikročipovanje je relativno nov postupak. Veterinar ubrizga čip veličine zrna pirinča između ramena životinje, tako da je moguće skenirati životinju i uporediti brojeve s informacijama koje se nalaze u bazi podataka.
Smoki sada ima i mikročip. Ipak, Deniz se nada da neće ponovo nekud odšetati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.