U trendu

Odgonetnuta misterija: Zašto su pande crno-bele?

Najomiljenije i najumiljatije životinjice, pande, prepoznatljive su i po boji krzna, a naučnici su konačno dali odgovor zašto je ono baš takvo.

Misterija toga zašto su pande crno-bele konačno je odgonetnuta uz pomoć naučnika iz Velike Britanije, Kine i Finske. Naime, pandama ova kombinacija boja u prirodnim uslovima predstavlja osnovni odbrambeni mehanizam.

Džinovska panda koristi crno-belu dlaku kao oblik kamuflaže da bi izbegla otkrivanje u svom prirodnom staništu – napisali su naučnici sa Univerziteta u Bristolu, Kineske akademije nauka i Univerziteta Jivaskila u akademskom časopisu Scientific Reports.

Ova kombinacija boja omogućava da se efikasnije kamufliraju u odnosu na različite aspekte date pozadine, pomažući im da izbegnu neustrašive grabljivce poput leoparda i tigrova.

Crno krzno se stapa sa tamnim nijansama i stablima drveća, dok se belo krzno slaže sa lišćem i snegom kada ga ima, a srednji tonovi dlake odgovaraju kamenju i zemlji – napisao je tim.

Čini se da nejednakost boje krzna takođe menja percepciju njihovog obrisa, što otežava detektovanje tačnog oblika pande potencijalnim neprijateljima i možda obeshrabruje napad.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar