Odrpanac iz pustinje Gobi

U predelima pustinje Gobi u Mongoliji živi jedina vrsta divlje dvogrbe kamile na svetu – baktrijska kamila. Ime je dobila po Baktriji, delu Azije u kojem je otkrivena. Ova neobična životinja visoka je tri metra i može dostići težinu od 700 kilograma.

Baktrijska kamila morala je da se prilagodi surovim uslovima u kojima živi. U pustinji Gobi temperatura zimi padne i do minus 30, a leti dostiže čak 50 stepeni Celzijusa. Zbog toga kamila zimi ima dugu dlaku, koja je najgušća na grbama, prednjim nogama, glavi i vratu. Letnje odelo joj je mnogo tanje – tada životinja gubi veliku količinu zimske dlake, koja visi s nje, pa kamila u vreme „svlačenja“ izgleda odrpano. Kada sunce upeče, crna koža ove životinje štiti je od opekotina. Stopala baktrijske kamile prilagođena su hodanju po pustinji, široka su i na njima se nalaze jastučići od elastičnog sloja vezivnog tkiva, tako da vitke i duge noge ne mogu da propadnu u pesak pod njenom težinom. Duge i guste trepavice, male dlakave uši i nozdrve koje mogu da se zatvore štite ovu pustinjsku lađu od peščaih oluja i prašine.

Pošto živi u sušnim predelima, divlja dvogrba kamila ima mali izbor hrane. Biljojed je i najviše voli da jede travu i lišće, a kad je primorana, hrani se trnjem i sasušenim biljkama. U potragu za hranom kreće ujutro i uveče, a u toku dana preživa. Može da izdrži bez vode deset puta duže nego čovek, ali se zato dešava da popije i više od 50 litara tečnosti kako bi utolila žeđ. Nasuprot uvreženom mišljenju, u njenim grbama ne nalazi se voda, već masno tkivo. Kada se kamila dobro hrani, grbe su uspravne i pune, a ako dugo gladuje, smanje se i iskrive u stranu.

Baktrijske kamile najčešće žive u grupama koje broje do 30 životinja. Obično ih čine jedan mužjak, nekoliko ženki i njihov podmladak. Predvodnik tera mlade mužjake čim odrastu, pa oni žive sami ili u momačkim grupama.

Procenjuje se da u pustinji Gobi danas živi samo hiljadu divljih dvogrbih kamila. Njihov opstanak ugrožen je zbog razvoja gradova koji smanjuju prirodno stanište ovih životinja i onemogućavaju prilaz izvorima vode. Baktrijske kamile prinuđene su da se i s pitomim rođakama bore za vodu i hranu, a ljudi ih love i zbog mesa, koje je, nažalost, jedan od specijaliteta kineske kuhinje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.