Održana peta njujorška Večera u belom

Oko 5.000 ljubitelja gastronomije i elegancije sinoć je došlo na obale reke Hadson u Njujorku da prisustvuje petoj godišnjoj „Večeri u belom“, šik pikniku gde je dozvoljeno doći isključivo u belom.

Organizatori su ove godine, peti put kada se organizuje ova manifestacija, odabrali veliki „Kej 26“ luke na reci Hadson u mondenskom njujorškom kvartu Trajbeka. Mesto događaja je kao i svake godine bilo držano u tajnosti do poslednjeg trenutka. 

Učesnici koji su se svi prijavili unapred, po ceni od 30 dolara po osobi, doneli su kao što je trebalo, stolove, stolice, tanjire, salvete – obavezno bele, bukete belih ruža i hortenzija i naravno svoju večeru. Oni su takođe na kraju sve počistili za sobom.

Za ovaj vrlo traženi piknik oko 35.000 ljudi ostalo je na listi čekanja.

Veče je bilo tipično letnje njujorško, s temperaturom od 33 stepena, a ambijent je bio retro, sa čudnim šeširima, perjem i vezenim haljinama.

Veče je počelo kao što to nalaže „tradicija“ tako što su hiljade učesnika mahale belim salvetama.

Zvanice su zatim jele ono što su donele: suši, salate, sireve, losos, voće, a sve zalivale šampanjcem i vinom koje se obavezno kupuje od organizatora.

Bilo je moguće kupiti i hranu za šta se pobrinuo američki kuvar Tod Ingliš koji je za ovu priliku spremio nekoliko specijaliteta.

Posle večere stotine plesača izašlo je na podijum postavljen među zvanicama.

U ponoć se „Kej 26“ vratio na svoj stari izgled, svih 5.000 zvanica je otišlo i odnelo sve otpatke.

Večera u belom (Diner en blanc – DEB skraćenica na francuskom) koja se organizuje jednom godišnje, nastala je pre 27 godina u Parizu.

Ove godine oko 70 gradova u preko 35 zemalja organizovaće svoju Večeru u belom od Pariza do Johanesburga, Montreala i Tokija. Stotinak gradova je na listi čekanja, naveli su organizatori.

Prošle godine njujorška večera u belom održana je u parku Nelson Rokfeler u južnom delu Menhetna, sa fantastičnim pogledom na Hadson. Večera je 2013. organizovana u Brajant parku, 2012. na trgu Linkoln centra, a prva u Njujorku, 2011. sa 1.200 zvanica, bila je u Parku Bateri.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.