U trendu

Ogromna eksplozija zabeležena na zvezdi blizu našeg Sunčevog sistema

Ogromna zvezdana baklja, eksplozija u zvezdanoj atmosferi, zabeležena je na Proksimi Kentauri, zvezdi koja se nalazi u blizini našeg Sunčevog sistema.

Zvezdana baklja na Proksimi Kentauri, koju su zabeležili naučnici, bila je 100 puta snažnija nego ijedna viđena na Suncu, objavljeno je u naučnom radu u naučnom časopisu „Astrofizički žurnal“.

Proksima Kentauri je crveni patuljak, najmanja, najtamnija i najčešća vrsta zvezda glavnog niza u galaksiji i udaljena je približno 4,25 svetlosnih godina od Zemlje.

Ona ima tek osminu mase našeg Sunca i oko nje kruže dve egzoplanete. Jedna od tih planeta, Proksima Kentauri b, smatra se sličnom Zemlji i nalazi se u zoni u kojoj je moguć život.

Ovaj nesvakidašnji svemirski događaj zabeležen je uz pomoć devet zemaljskih i orbitalnih teleskopa, među kojima je i Habl.

​Oni su detaljno snimali Proksimu Kentauri ukupno 40 sati tokom više meseci 2019. godine. Naučnici su prvog maja 2019. godine snimili mega-baklju, koja se pojavila na samo sedam sekundi i bila je vidljiva uglavnom u ultraljubičastom spektru, prenosi „Lajvsajens“.

„Zvezda je tokom eksplozije postala 14.000 puta sjajnija nego inače, kada se posmatra u ultraljubičastom spektru i to je trajalo nekoliko sekundi“, kaže Meredit Mekgregor, vođa studije, astrofizičarka sa Univerziteta Kolorado Bolder.
Snaga ove zvezdane baklje i tip radijacije koju je emitovala mogla bi da promeni sve što smo znali o crvenim patuljcima i mogućnosti za razvoj života na planetama koje kruže oko njih.

Ova baklja na Proksimi Kentauri bila je ekstremno snažna u poređenju sa onima na Suncu, ali je emitovala i različite vrste radijacije, posebno veliki talas ultraljubičastih zraka i radio talase, poznate kao „milimetarska radijacija“.

Mekgregor dodaje da je to prvi slučaj da je zabeleženo emitovanje milimetarskih talasa prilikom zvezdane baklje

Ova studija sugeriše da su zvezdane baklje crvenih patuljaka daleko opasnije nego što se očekivalo i da bi mogle da smanje mogućnost razvoja života na planetama oko njih.

Tip radijacije zabeležen prilikom ove baklje sa Proksime Kentauri mogao bi da dovede do toga da živi svet na bliskoj planeti teško opstane, kao i do nestanka atmosfere na planetama u blizini, navode istraživači. Međutim, ipak smatraju da život nije nemoguć na tim planetama.

„Ukoliko postoji život na planetama blizu Proksime Kentauri, on bi morao da bude mnogo drugačiji nego na Zemlji. Ljudima bi na toj planeti bilo veoma teško“, navodi Mekgregor.

Pretpostavlja se da se takve zvezdane baklje događaju i na drugim crvenim patuljcima, smanjujući tako mogućnost za razvoj života na planetama oko njih. Takođe, crveni patuljci mnogo češće nego Sunce „ispaljuju“ baklje, bar jednom dnevno, ako ne i više puta, navode naučnici.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.