Olupina kapetana Kida

Olupinu gusarskog broda kapetana Kida iz 17. veka pronašli su ronioci u plitkim vodama Dominikanske Republike.
Članovi podvodnog arheološkog tima s Univerziteta Indijana tvrde da su pronašli ostatke broda kapetana Kida – „Quedagh Merchant“, koji su lovci na blago tražili godinama. Čarls Bejker tvrdi da je njegov tim ovlašćen za proučavanje olupine i da taj lokalitet preobrati u neku vrstu podvodnog muzeja. Neverovatno je da je olupina ostala neotkrivena sve ove godine, s obzirom na svoju lokaciju – samo 70 stopa od obale Katalina ostrva u Dominikanskoj Republici u manje od deset stopa dubokoj morskoj vodi.
Bejker kaže da je bukvalno bio na hiljadama olupina brodova u svojoj karijeri, ali da je ovo jedan od najboljih lokaliteta gde je bio a da ništa nije pokradeno. Olupina se nalazi u kristalnočistoj vodi i brod je neverovatno očuvan. „Mi želimo da ga takvog i sačuvamo, zato smo izdali saopštenje za javnost kako bismo omogućili zaštitu ovog lokaliteta od kradljivaca“, tvrdi on.
„Ovo otkriće je veoma vredno jer može da otkrije nešto o kapetanu Vilijamu Kidu i gusarima s Kariba“, rekao je Džon Foster, kalifornijski podvodni arheolog, koji učestvuje u istraživanjima.
Istoričari imaju suprotstavljena mišljenja o tome da li je Kid uopšte bio gusar ili kapetan broda kome je vlada platila da se bori protiv neprijatelja. Londonski sud je osudio kapetana Kida za gusarstvo i ubistvo. Potom je pogubljen, a njegovo telo je ostavljeno da visi iznad reke Temze dve godine, kao opomena budućim gusarima.
Istoričari tvrde da je kapetan Kid osvojio brod „Quedagh Merchant“ natovaren dragocenim satenom, svilom, zlatom, srebrom i drugom robom iz istočne Indije, ali je ostavio brod na Karibima, jer je otplovio do Njujorka na manje upadljivom brodu. Antropolog s Univerziteta u Indijani, Džefri Konrad, tvrdi da je posada kojoj je kapetan Kid ostavio brod na čuvanje krala plen s njega i na kraju ga zapalila i potopila. Konrad kaže da su lokacija pronađene olupine, kao i formacija i veličina topova, dokazi da se radi upravo o tom brodu. Tim je pronašao i nekoliko delova sidra ispod topova.
Svi dokazi koje je tim pronašao ispod površine vode odgovaraju onome što govore istorijski dokumenti. A detaljna arheološka ispitivanja će dokazati da li je ta olupina zaista nekada bila brod kapetana Kida.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.