Oni su odlični učitelji

Koliko žene, a koliko muškarci poistovećuju svoju vrednost s izgledom? To što muškarci svoju vrednost ne identifikuju s vlastitom fizičkom pojavom daje im onu za žene često nedostižnu lakoću telesnog življenja i uživanja.

Svakodnevno iskustvo i stručna literatura potvrđuju da žene u velikoj većini nastoje da uvek izgledaju privlačno, bez obzira na to da li žele da zavode ili da samo popiju kafu s prijateljicom. S druge strane, muškarci nisu toliko opsednuti svojim fizičkim izgledom.

Odgovor na pitanje zašto stvari tako stoje pokušali su da pronađu stručnjaci iz različitih društvenih disciplina, od onih koji su specijalizovani za pitanja razlike samopercepcije i percepcije sveta muškaraca i žena do socijalnih antropologa i psihologa. Uglavnom, naučnici su se složili oko jednog: takvi smo i tako se ponašamo jer smo tako naučili. Konkretno, kada je reč o samopouzdanju, činjenica je da ga muškarci znatno manje od žena povezuju sa svojim fizičkim izgledom. Njihov izgled nije važan koliko ženski – to je najprostije izražena deviza, kojoj su nas počeli učiti još u ranom detinjstvu, gurajući nam lutkice ili automobilčiće u ruke. Reći muškarcu da je vrlo lep predstavlja sumnjiv kompliment, pogotovo u ranom životnom dobu, kad dečaci jako žele da se udalje od devojčica.

Dečaci su snažni, pametni i slično, a komplimenti na račun izgleda namenjeni su devojčicama. Američki stručnjak za muško-ženske odnose, doktorka Glorija Brejm, tvrdi da je većina muškaraca naučena da veruje da njihov izgled nije ni izbliza tako važan kao njihov novac ili društveni status. Drugim rečima, kad Donald Tramp pogleda sebe u ogledalo, on vidi mušku verziju Ketrin Zite Džouns.

Zato ne brinite toliko da li je upaljeno svetlo kada vodite ljubav i neka vam ne pada na pamet kako izgleda vaša guza dok servirate lopticu u toku teniskog meča. To je nešto što žene treba da nauče od muškaraca. U mnogim životnim disciplinama muškarci su odlični učitelji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.